Конгрес САД о здравственом систему

Неколико сати пре гласања у Представничком дому Конгреса, усвајање закона о реформи здравствене заштите у Америци је постало потуно извесно пошто је група конгресмена Демократске партије постигла договор са Белом кућом о гарантовању да се јавним средствима неће финансирати абортус.

Усвајање закона о реформи здравствене заштите у Америци је постало потуно извесно, свега неколико сати пре гласања у Представничком дому Конгреса, пошто је група конгресмена Демократске партије, предвођена Бартом Ступаком из Мичигена, постигла договор са Белом кућом о гарантовању да се јавним средствима неће финансирати абортус.

Чланови странке председника Барака Обаме која има већину у оба конгресна дома, снажно су се противили реформи, чиме су до последњег тренутка доводили у питање усвајање тог историјског закона.

За усвајање закона потребно је 216 гласова, што републиканци, који су сви до једног против, сами нису могли да спрече, па су рачунали на отпор међу демократама.

Ступак је на конференцији за штампу рекао да је добио обећање да ће председник потписати извршну наредбу по усвајању закона, којом ће се оснажити захтев да се абортус неће финансирати из средстава буџета.

Постигли смо споразум о заштити светости живота и о здравственој заштити. Желимо реформу, али морали смо да поштујемо принцип заштите нерођене деце, рекао је Ступак и додао да је прави победник амерички народ.

Он је притом навео све аргументе које су демократе истицале за усвајање закона, И поновио да ће сада 32 милиона Американаца први пут добити здравствено осигурање, да ће деца моћи да остану на родитељској полиси осигурања до 26 година и да више неће бити случајева банкротстава због болести.

Буџетска канцеларија Конгреса објавила је у четвртак да ће реформа здравствене заштите коштати 940 милијарди долара у наредних десет година.

Крајем прошле године, Представнички дом у новембру и Сенат у децембру, усвојили су своје верзије тог закона.

Верзија о којој ће гласати Представнички дом почива на оној коју је усвојио Сенат и која је тешка 871 милијарду долара, али ће конгресмени одмах затим одобрити и пакет са изменама да би се достигло прогнозираних 940 милијарди.

Први текст ће, када га потпише председник Обама, постати закон, док ће други морати поново у Сенат где ће бити усвојен обичном већином, И по процедури која ће онемогућити опструкцију
републиканаца.

Та реформа представља најзначајнију експанзију федералних гаранција здравстеног осигурања за више од четири деценије и најзначајнији документ из области социјалног законодавства још од 1930. година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару