"Улуи" хара Аустралијом

Снажан тропски циклон "Улуи" погодио североисток Аустралије. Затворене луке, домаћинства без струје, киша ношена ветром брзине 200 километара на сат. Више од 30 људи повређено у снажној олуји у Јапану.

Тропски циклон "Улуи" погодио је државу Квинсленд, на североистоку Аустралије, а због обилне кише и ветра који дува и до 200 километара на сат, око 60.000 домаћинстава је остало без струје.

У граду Ерли Бич на десетине јахти и чамаца ветар је просто одувао на обалу, а због најаве циклона, летовалишта уз Велики корални гребен евакуисана су пре неколико дана, док је становништво угрожених подручја снабдевено залихама хране и воде.

Јуче, у ишчекивању налета циклона, затворена је лука Далпримл, друга по величини светска лука за извоз угља.

Аустралија је највећи светски извозник угља, а и трећи навећи светски извозник шећерне трске.

И поља под овом културом су у опасности, а најугроженија је област града Макај, на источној обали Квинсленда, где се узгаја више од трећине од укупне количине шећерне трске у Аустралији.

Невреме, прети и плантажама под шећерном трском у читавом Квинсленду, који производи чак 95 одсто од укупне количине те пољопривредне културе у Аустралији, која се извози претежно у Индонезију, Јапан и Јужну Кореју.

Олуја у Јапану

Снажна олуја погодила је и Јапан. Више од 30 људи је повређено, изазвани су застоји у железничком и ваздушном саобраћају, од ветра који је у Токију достизао 130 километра на час.

У подручју Токија и других већих градова, олуја је изазвала застоје, кашњења или отказивања полазака у железничком и ваздухопловном саобраћају, чиме су директно погођене хиљаде путника, јавила је јапанска новинска агенција Кјодо.

Токијски аеродром је отказао више од 100 летова.

Ветар је у граду Чиби рано јутрос достизао брзину од 140 километара на сат, а у Токију 130 километара, навео је јапански метеоролошки завод.

Већина жртава задобила је преломе костију или мање повреде, саопштиле су локалне власти.

У неким деловима Јапана је, први пут ове године, примећен жути песак.

Пешчана олуја је у суботу захватила север Народне Републике Кине и наставила да се креће ка југу, због чега су јужнокорејске метеоролошке службе издале упозорење становништву.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару