"Mарш за демократију" у Бангкоку

Више десетина хиљада "Црвенокошуљаша", присталица бившег премијера Тајланда, одржало протест у Бангкоку. Демонстранти, које подржава већи део становништва, траже оставку премијера и расписивање нових избора.

У главном граду Тајланда Бангкоку одржан je протестни "марш за демократију" , у којем је учествовало више десетина хиљада припадника "Црвених кошуља". Протестанти траже оставку премијера Абисита Веџаџиве и расписивање нових избора.

У поворци која је на моменте била дуга и 10 километара, по првим проценама полиције било је око 100.000 људи, а касније је саопштено да је на улицама Бангкока 65.000 људи, на 10.000 мотоцикала и 7.000 аутомобила и камиона.

Протестну колону која се кретала дуж 70 километара дугачких градских улица, дочекале су радознале и често наклоњене масе, што показује ниво подршке опозицији у престоници, оцењује Асошиејтед Прес.

Међу "Црвеним кошуљама" су присталице бившег премијера Таксина Шинаватре и други активисти који се противе војном пучу, којим је Шинаватра 2006. године збачен са власти због наводне корупције и злоупотребе положаја.

Бивши премијер је 2008. године побегао из земље и сада се налази у Црној Гори.

Демонстранти сматрају да је Абисит Веџаџива дошао на власт нелегитимним путем уз подршку војске и других припадника традиционалне владајуће класе, забринуте због велике Таксинове популарности.

Око 100.000 демонстраната се пре недељу дана окупило у престоници Тајланда захтевајући да премијер распусти скупштину до понедељка у подне, што је Веџаџива одбио, али је рекао да је спреман да саслуша друге захтеве демонстраната.

Демонстранти су уторак организовали добровољно давање крви чији део је просут истог дана на капији владе, а део ће бити употребљен за прављење велике слике.

Протести су до сада били неуобичајено мирни, те демонстранти чак нису ни узвикивали псовке и увреде садашњем премијеру, али су стране амбасаде, ипак, издале упозорења својим држављанима због могућег насиља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару