"Крвави" протест у Бангкоку

Демонстранти у главном граду Тајланда дали крв, а део просули на капију Владе. Остатак крви намеравају да проспу испред седишта владајуће партије и премијерове куће. Демонстранти не одустају од захтева да буду расписани ванредни избори.

Демонстранти у Бангкоку данас су на главну капију Владе пролили неколико посуда пуних сопствене крви, приносећи симболичну жртву како би подржали захтеве за расписивање нових избора.

Хиљаде демонстраната, познатих као "црвенокошуљаши" стало је у дуге редове да би им здравствени радници извадили крв. Њихове вође јуче су позвале да се прикупи милион кубних центиметара (1.000 литара) крви коју би просули на зграду Владе.

До средине поподнева, по речима једног од вођа протеста, прикупљено је 500.000 кубних центиметара крви од 50.000 демонстраната.

Крв прикупљена од добровољаца стављена је у велике пластичне балоне за воду и пренета до зграде Владе, а полиција за разбијање демонстрација дозволила је демонстрантима да приђу капији и проспу крв, што је пренела и национална телевизија.

На капији владе просут је само део крви, а остатак ће касније данас, ако захтеви демонстраната не буду испуњени, бити просут испред седишта владајуће партије и премијерове куће.

Премијер Абисит Веџаџива није улазио у свој кабинет од како су у петак почели протести.

"Крв обичних људи меша се у борби за демократију ... Кад Абисит буде седео у свом кабинету, подсетићемо га да седи на крви народа", рекао је један од вођа протеста Натавут Саикуа.

Демонстрације трају већ два дана

Око 100.000 демонстраната окупило се у недељу у престоници Тајланда захтевајући да премијер распусти скупштину до јуче у подне, што је он одбио али је рекао да је спреман да саслуша друге захтеве демонстраната.

Полиција је саопштила да је број демонстараната био највећи у недељу, приближно 100.000, а да их данас у Бангкоку има око 90.000. 

Међу "Црвеним кошуљама" су присталице бившег премијера Таксина Шинаватре и други активисти који се противе пучу којим је Таксин 2006. године збачен због наводне корупције и злоупотребе положаја. 

Они сматрају да је Абисит дошао на власт нелегитимним путем уз подршку војске и других припадника традиционалне владајуће класе забринуте због велике Таксинове популарности.

Портпарол Владе је рекао да ће власти дозволити демонстрације докле год остану мирне.

Протести су до сада били неуобичајено мирни, али су стране амбасаде издале упозорења својим држављанима због могућег насиља.

Таксин се два пута обратио демонстрантима путем видеа апелујући да своју борбу наставе на ненасилан начин.

Он је 2008. године побегао из земље, а по оптужници о сукобу интереса осуђен је на две године затвора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару