Вештачка оплодња у Турској кажњива

Вештачка оплодња забрањена у Турској, а по новом Закону Туркиње које на тај начин затрудне у иностранству кривично ће одговарати. Кривичним законом предвиђене казне за жене које крију очинство детета.

У Турској је усвојен нови закон који квалификује као кривично дело вештачку оплодњу Туркиња спермом донора из иностранства.

Вештачки изазвана трудноћа и раније није била легална у Турској, али жене су до сада могле да траже у иностранству донаторе сперме за такву врсту трудноће, док ће од сада, после усвајања новог Закона, бити одговорне за дело које повлачи казну до три године затвора.

Како је јавио Би-Би-Си из Анкаре, у Турској је велики број активности на списку забрањених законом, а најновију међу њима описује као "бизарну".

Дописник Би-Би-Сија објашњава да, према новом Закону, свака жена који користи страну банку сперматозоида да би затруднела сада подлеже кривичној одговорности.

Нови Закон је објавило Министарство здравства и чини се да се темељи на члану Кривичног закона земље који забрањује турским држављанима да скривају очинство своје деце.

Лекари и правници у Турској кажу да још покушавају да установе како ће Влада примењивати нови Закон.

Донације сперме за вештачку трудноћу су већ дуго илегалне у Турској, тако да су жене које желе да остану у другом стању вештачким осемењавањем путовале у иностранство да то ураде.

Њихов број је мали, процењује се мањи од 100 годишње, али је један турски гинеколог описао нови закон као "велики корак назад".

Тај гинеколог је, у разговору за Би-Би-Си, уједно оптужио конзервативну исламистичку владу Странке правде и напретка (АК) да није успела да разуме "потребу прилагођавања" турских закона могућностима које савремена медицина нуди женама које не могу или не желе да затрудне природним путем.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару