Руске нуклеарке на индијском потконтиненту

Русија ће изградити 12 нуклеарних електрана у Индији, што ће решити енергетски дефицит те државе, договорено током једнодневне посете руског премијера Владимира Путина Индији.

Русија и Индија су потписале неколико споразума о сарадњи у области атомске енергије и у области телекомуникација, после сусрета премијера Владимира Путина и Манмохана Синга у Њу Делхију, јавили су руски медији.

Потписан је међувладин споразум о сарадњи у области употребе атомске енергије у мирољубиве сврхе, као и мапа пута за развој сарадње у области атомске енергије у 2010. години, наводи Итар Тас.

Премијери су потписали и меморандум о разумевању, који се односи на ширење сарадње при опремању нових реактора на атомској централи Куданкулам. Закључен је и уговор о извођењу првих пројектних радова за опремање трећег и четвртог блока те централе.

Директор федералне Руске службе за атомску енергију "Росатом" Сергеј Киријенко саопштио је да мапа пута развоја сарадње две земље подразумева изградњу 12 атомских реактора у Индији.

Према његовим речима, шест реактора биће изграђено од 2012. до 2017. године а још четири после 2017. године. Директор Росатома је рекао да ће изградња трећег и четвртог блока на Куданкуламу почети следеће године.

Русија и Индија разматрају могућност изградње до осам блокова на Куданкуламу, док ће се на централи Харипур опремати два блока, наводи Итар Тас.

Киријенко је изјавио да Москва и Њу Делхи разматрају формирање погона за производњу нуклеарног горива у Индији, чиме би се решио индијски проблем дефицита горива.

Током једнодневне Путинове посете Индији потписани су и споразуми из области одбране и свемирских истраживања.

Путин је разговарао са индијском председницом Пратибом Патил и лидерком владајуће Конгресне партије Соњом Ганди.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару