Злостављање под окриљем цркве

Више од 170 некадашњих ученика католичких школа у Немачкој, обелоданило да је у периоду од 1964. до 1994. године било сексуално злостављано. И бивши чланови чувеног хора "Бечки дечаци" пожалили се да су били сексуално злостављани.

Немачку потреса скандал због оптужби да су многа деца у католичким школама широм земље, последњих деценија сексуално злостављана и физички малтретирана.

У једном од случајева спомиње се и брат папе Бенедикта XVI, Георг Рацингер.

Председавајући Немачке бискупске конференције, надбискуп Фрајбурга Роберт Зелич, у Ватикану ће са римокатоличким поглаваром разговарати о кризи насталој због обелодањивања сексуалних злочина у институцијама под окриљем цркве, не само у Немачкој.

Влада те земље најавила је детаљну истрагу.

Више од 170 некадашњих ученика католичких школа у Немачкој, обелоданило је да је у периоду од 1964. до 1994. године било сексуално злостављано, а неколико је открило да су били и физички малтретирани.

Ученик Основне школе "Етерцхаусен", 1966-1967, Волфганг Бласчка каже да је био жртва физичке тортуре управника школе.

"Једном приликом расечена ми је ушна шкољка. Дешавало се да ме управник Мејер тако јако чупа за косу да нисам могао стопалима да додирнем земљу. Тукли су ме", навео је Бласчка.

Оптужбе су осетљиве, не само зато што је Немачка земља из које долази папа, већ и због тога што се односе на злостављање у престижном црквеном хору у бискупији у Регенсбургу, који је својевремено водио старији брат папе Бенедикта XVI, Георг Рацингер.

Рацингер, међутим, тврди да се оптужбе односе на период у коме он није био диригент.

Немачка бискупска конференција најавила је да ће испитати и да ли је папа знао нешто о случајевима злостављања док је служио као надбискуп у Минхену од 1977-1981. године.

Зид ћутања

Немачко министарство правде саопштило је да у многим католичким школама правила тајности, онемогућавају правосудне органе да дођу до информација о злостављању и насиљу.

У последње две деценије, такви случајеви забележени су не само у Немачкој већ и у Аустрији, Холандији и Ирској.

И штампа критикује католичку цркву, тврдећи да се понаша као држава у држави. Ватикан поручује да неће коментарисати наводе да у папској држави постоји зид ћутања.

Kардинал Кристофер Шонборн каже да црква мора да започне реформе.

"Поштење, честитост и истина једини су начин да се поврати поверење. Црква мора да започне реформе, а свако од нас мора да се запита како да се понаша као свештеник. Злостављање је питање злоупотребе моћи, а њен најгори облик јесте сексуално злостављање", истакао је кардинал.

За 23. април, немачка канцеларка Англеа Меркел, најавила је сусрет на врху на коме ће се окупити представници државе, цркве, школа, родитеља, како би се суочили са једним од најозбиљнијих друштвених проблема - дуготрајним сексуалним злостављањем деце у институцијама под окриљем цркве.

Власт најављује и нови закон који би требало да заштити најмлађе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару