Читај ми!

Последице урагана "Милтон": Штета већа од 60 милијарди долара, историјске поплаве у наредним данима

Ураган "Милтон" погодио је Атлантски океан пошто је прошао Флоридом, донео снажан ветар и кишу и изазвао салву торнада у којима су настрадале најмање четири особе. Олуја је последњих сати кренула ка југу и ноћас се спустила на копно као олуја треће категорије у Сијеста Кију, око 112 километара јужно од Тампе. Гувернер Флориде Рон Десантис каже да се у наредним данима очекују велике поплаве у погођеним подручјима.

У Сент Петерсбургу је због урагана "Милтон" пало више од 40 центиметара кише, што је навело Националну метеоролошку службу да упозори на појаву поплава, како у области Тампе, тако и у другим деловима западне и централне Флориде.

Заправо, више од 11 милиона људи је у опасности од поплава и изливања набујалих река пошто је количина падавина у погођеним регионима највећа у последњих 100 година, што је потврдио и градски менаџер Тампе Бил Мекданијел. 

"Сведочимо поплавама које су историјске. Никада ништа слично нисам виддео, а овде живим од рођења", рекао је Мекданијел.

О ситуацији у Флориди говорио је за Радио Београд и Михаило Стојковић, професор математике у средњој школи у Сент Питерсбург у близини Тампе, који је истакао да су најтежи били неизвесност и чекање удара урагана.

Делови Сарасоте, Форт Мајерса и других градова на обали Мексичког залива били су под ударима олујних таласа висине до три метра, док су торнада изазвала делимично рушење зграда, укључујући управу полиције у Форт Мајерсу и кров бејзбол стадиона у Сент Петерсбургу. Такође, на зграду Тампа беј тајмса срушио се кран са оближњег градилишта.

Званичници су јутрос поновили да опасност није прошла у многим деловима Флориде, а упозорења о тропским олујама су на снази за већи део источно-централне обале.

Званичници у тешко погођеним окрузима Хилсборо, Пајненилас, Сарасота и Ли позвали су становнике да остану код куће, упозоравајући на оборене далеководе, дрвеће на путевима, блокиране мостове и поплаве.

Због олује, велики део Флориде, са више од 3,2 милиона домаћинстава и предузећа је без струје.

Штета већа од 60 милијарди долара

Отприлике 90 минута након што је стигао на копно, "Милтон" је опао на олују друге категорије, да би рано јутрос прешао у олују прве категорије, уз ветар брзине од око 135 километара на сат, а напустио је Флориду у близини Кејп Канаверала.

Осигуравајуће куће и надлежне службе су почеле са проценом штете, а први извештаји указују да би трошкови санација могли да буду већи од 60 милијарди долара.

Гувернер Флориде Рон Десантис каже да ће нажалост бити још жртава, а да је у јеку олује издато 116 упозорења за торнада.

Директор одсека за управаљање ванредним ситуацијама на Флориди Кевин Гатри тврди да прелиминарни извештаји указују да уништено око 125 стамбених објеката, углавном монтажних кућа.

Више од 60 одсто бензинских пумпи у Тампи и Сент Петерсбургу је синоћ остало без горива.

Припреме за хаос

Олуја је захватила регион две недеље након што је ураган "Хелен" поплавио улице и куће на западу Флориде и узео најмање 230 живота широм југа.

Поучени недавним потешкоћама, власти су издале налоге за обавезну евакуацију у 15 округа на Флориди.

Иако су прогнозе предвиђале да ће "Милтон" погодити сам залив око Тампе, испоставило се да је центар олује био стотинак километара јужније, у слабије насељеном подручју. 

Када се олуја додатно смири, слееди масовна акција чишћења терена. Десантис је поручио да је више од 9.000 припадника националне гаарде, као и 50.000 радника комуналних служби у приправности. 

четвртак, 10. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи