Америка се извинила Либији

Портпарол америчког Стејт департмента Филип Краули извинио се због коментара о либијском лидеру Моамеру Гадафију. Либија прихватила извињење.

Портпарол америчког Стејт департмента Филип Кроули извинио се због арогантних коментара које је прошлог месеца упутио на рачун либијског лидера Моамера Гадафија.

"Разумем да су моји лични коментари схваћени као лични напад на председника Гадафија. Ти коментари не представљају америчку политику и нису имали за циљ да вређају. Извињавам се ако су тако схваћени", рекао је Кроули на конференцији за новинаре.

Он је такође рекао да жали што је овај спор нарушио односе две земље, истакавши да ће помоћник америчког државног секретара за Блиски исток Џефри Фелтман посетити Либију следеће седмице ради консултација, јавио је Ројтерс.

Либијско министарство спољних послова прихватило је извињење САД.

Либија "прихвата извињење и дубоко жаљење Стејт депармента", наводи се у саопштењу либијског министарства иностраних послова које "поздравља обнављање размене посета званичника двеју земаља и инсистира на жељи за развојем билатералних односа на свим пољима на бази обостраног поштовања", преноси Ројтерс.

Портпарол Стејт департмента је Гадафијев говор од 25. фебруара, у коме је либијски лидер позвао не џихад против Швајцарске, упоредио са његовим обраћањем Генералној скупштини Уједињених нација прошле године, које је трајало сат и по.

"То ме је подсетило на тај дан у септембру, једну од незаборавних седница Генералне скупштине УН - много речи и много папира који лете свуда около, без много смисла", рекао је Кроули.

Либијско министарство спољних послова упозорило је раније да ће овај спор, ако изостану одређене мере, "негативно утицати на политичке и економске односе две земље".

Званичник националне либијске нафтне компаније НОЦ је прошле недеље шефовима америчких нафтних предузећа у Либији рекао да би дипломатски спор са Вашингтоном могао негативно да се одрази на америчке компаније у овој северноафричкој земљи.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару