Папа позвао католике у САД да на изборима у новембру изаберу "мање зло"

Папа Фрања поручио је америчким гласачима католицима да на председничким изборима у новембру треба да гласају "за мање зло", сматрајући да су антимигрантска политика републиканског кандидата Доналда Трампа и подршка демократске кандидаткиње Камале Харис праву на абортус - "против живота".

Папа је рекао да је неприхватање миграната "озбиљан" грех, а абортус је упоредио са "убиством".

"Човек мора да изабере мање од два зла. Ко је мање зао? Та дама или тај господин? Не знам. Отерати мигранте, оставити их где хоћеш, то је нешто страшно, то је зло. Избацити дете из утробе мајке је атентат, јер постоји живот. Морамо јасно да говоримо о овим стварима", рекао је папа на конференцији за новинаре у авиону на повратку за Рим после турнеје по Азији, пренео је Си Ен Ен.

Папа је и раније критиковао Трампову антиимиграциону политику. Током избора 2016. године, папа је рекао да такви Трампови ставови нису хришћански.

Трамп је обећао да ће, уколико буде изабран за председника, депортовати милионе илегалних миграната који се налазе у САД.

Његова ривалка, Камала Харис, обећала је да ће потписати закон о заштити права на абортус на националном нивоу, одлуку коју је Врховни суд укинуо 2022. године.

Католички бирачи били су подељени 2020. године. Око 50 одсто бирача те године је гласало за Бајдена, а 49 одсти за Трампа.

Такође, већина католика, 61 одсто, верује да би абортус требало да буде легалан у свим или већини случајева.

субота, 14. септембар 2024.
13° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи