Читај ми!

Ванредни парламентарни избори у Азербејџану, главни фаворит странка председника Илхама Алијева

Откако је прошле године Азербејџан повратио пуну контролу над бившом сепаратистичком територијом Нагорно Карабах, у тој земљи се први пут одржавају ванредни парламентарни избори.

Од стицања независности од СССР-а, избори се нису сматрали потпуно слободним и фер, а очекује се да гласање за парламент неће донети значајне промене у скупштини којом доминира странка Нови Азербејџан председника Илхама Алијева, преноси АП.

Према Уставу Азербејџана, избори је требало да буду одржани у новембру, али је Алијев наложио да се одрже два месеца раније јер ће главни град Баку тог месеца бити домаћин климатског самита Уједињених нација КОП 29.

Странка Нови Азербејџан држи 69 од 125 места у парламенту, док већина преосталих припада малим проруским странкама или независним кандидатима.

Странка Мусават, главна опозициона формација, предложила је 34 кандидата за недељне изборе, али је само 25 њих регистровано, а опозициона странка Републичка алтернатива ће имати 12 кандидата.

Избори се одржавају готово годину дана након што су азербејџанске снаге поразиле снаге самопроглашене аутономне области Нагорно Карабах, која је од 1994. године била под јерменском контролом.

Након тога већина од 120.000 Јермена из те области је избегла.

недеља, 01. септембар 2024.
28° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару