Читај ми!

Капетан суперјахте "Bayesian" одбио да одговара на питања тужилаца о бродолому

Капетан суперјахте "Bayesian" британског технолошког тајкуна Мајка Линча, која је 19. августа потонула у близини Палерма, Џејмс Катфилд, изјаснио се да прихвата одговорност, али не и кривицу и одбио да одговара на питања тужилаца.

Џејмс Катфилд је, како је пренела агенција Анса, одбио да одговара на питања тужилаца јер је, како је објаснио његов адвокат, исцрпљен и зато што његов тим није имао довољно времена да припреми одбрану у случају да буде оптужен због сумње на вишеструко убиство из нехата и изазивање бродолома у којем су погинули Мајк Линч, његова осамнаестогодишња ћерка Хана и још пет особа.

Тужиоци у Термини Имересеу јуче су званично ставили Катфилда (51) под истрагу, пренела је агенција Анса.

Током јучерашњег двочасовног састанка са државним тужиоцима, капетан је одговарао на питања укључујући и то да ли су врата и отвори били затворени и у којем тренутку је активиран аларм након што је јахта захваћена олујним ударом и шта се заиста догађало током тих 32 минута колико је требало да луксузни брод потоне.

Пре него што је радио за технолошког тајкуна Мајка Линча, Катфилд је годинама био капетан луксузних јахти на Медитерану, а радио је и за једног неименованог турског милијардера.

Анса сазнаје да би још људи могло бити стављено под истрагу у вези са бродоломом, а према добро обавештеним изворима, међу њима би се могли наћи и капетанов заменик и особа на стражи у ноћи бродолома.

Јахта је потонула код Палерма прошлог понедељка, у року од неколико минута након олујног невремена.

На потонулој јахти биле су 22 особе, погинули су британски милијардер Мајк Линч, његова ћерка и још пет особа, а спасено је 15 особа међу којима је и Линчова супруга.

Ко је Мајк Линч

Мајк Линч на предузетничку сцену ступио је 1991. године, као један од твораца "Кембриџ неуродинамике", конзорцијума специјализованог за производњу софтвера који детектују отиске прстију и прикупљају информације из телефонских позива и мејлова.

Добио је награду за једног од најуспешнијих предузетника у Великој Британији 2006.

Успех у овом послу употпунио је оснивањем софтверске компаније "Аутономија", једне од најуспешнијих технолошких фирми у Уједињеном Краљевству, чије је пословне подвиге 2011. наплатио продајом америчком гиганту "Хјулијет-Пакарду" (ХП) за 11 милијарди долара.

Убрзо је основао инвестициони фонд "Инвок капитал" и 2013. уложио у британски стартап за бебедност на интернету "Дарктрејс", у чијем је одбору био до почетка ове године.

Када је распродао акције "Аутономије", кратко је радио као саветник тадашњег британског премијера Дејвида Камерона за развој вештачке интелигенције – за комплетирање успешне каријере.

Правна битка и пословна мрља

Ипак, са продајом компаније јављају се и први правни проблеми који су прерасли у деценију суђења у Сједињеним Државама, за превару и проневеру новца.

Линч је у Америци под лупом од 2011, а седам година касније је и званично оптужен да је вештачки надувао цену компаније пред продају ХП-у.

У јуну 2024. порота у Сан Франциску је Британца ослободила оптужби, а у кућном притвору је провео скоро десет година.

Крстарење јахтом по Медитерану требало је да буде прослава слободе са блиским пријатељима и сарадницама.

уторак, 27. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару