Пајат: О руднику литијума одлучује народ у Србији, САД подржавају став власти

Рудник литијума је прилика за Србију да продуби везе са Европском унијом и позиционира се као лидер у индустрији која ће бити веома важна у будућности, али о томе да ли ће рудника и бити, треба да одлучи народ у Србији, рекао је Џефри Пајат, помоћник државног секретара САД за енергетске ресурсе.

Џефри Пајат је у интервјуу за Глас Америке рекао и да западне земље траже алтернативу у снабдевању литијумом, јер у великој мери зависе од Кине.

Пајат је одговорио и на тврдње из Москве да Запад руши власт у Србији кроз протесте против литијума истичући да је ситуација супротна - да Америка подржава власт у Србији у вези са пројектом "Јадар" и "Рио Тинто".

Нагласио да је тај пројекат прилика да се унапреде везе ЕУ и Србије, као и за убрзање енергетске транзиције.

Одговарајући на питање да ли је ово питање важно не само важно због јачања веза Србије и ЕУ, већ за Србију, Пајат је истакао да ће о томе одлучити српски грађани.

''О томе треба да одлучи народ у Србији. Моје мишљење је да је ово генерацијска прилика за Србију да се постави на лидерску позицију у индустрији која ће бити јако, јако важна у будућој конкуретности у САД, Европи и изван'', рекао је он.

Напоменуо да је смањење зависности Запада од Кине кључно, и да постоји систематски покушај у ЕУ, САД да диверсификују ланац снабдевања.

"Питање одакле ће та диверсификација да дође је и даље отворено. Али Србија, због своје геологије, има јединствену прилику да игра глобално значајну улогу у том процесу", истакао је он.

Пајат је рекао да је литијум такође неопходан како би се испунили климатски циљеви, а како би се свет придржавао планова зелене транзиције, до 2040. године потребно је повећати залихе литијума 42 пута.

"Генерацијска прилика за Србију"

Истакао је да се литијум ископава и у Невади, док Калифорнија предводи пут вађења литијума из слане воде.

"О томе како Србија развија своје ресурсе треба да одлучи народ у Србији. Ја сам овде да вам кажем да, са америчког становишта, видимо генерацијску прилику за Србију да заузме лидерску позицију, не само у рударењу литијума. Морамо да развијемо и прераду ових минерала и дамо додату вредност'', рекао је он.

Пајат је нагласио да се Европа и САД крећу ка електрификацији саобраћаја за шта је потребно много више минерала за батерије.

''У свему томе Србија може да има значајну улогу, посебно у европском ланцу снабдевања'', закључио је он.

Пајат је одбацио критике пројекта ''Јадар'', који наводе да је улога Србије да буде "рударска колонија за богате земље", будући да ни у једној другој европској земљи ископавање литијума није отпочело.

''Србија треба да почне са производњом вреднијих ствари, то је оно што покушавамо да радимо и овде у САД, и ту се наши интереси поклапају'', рекао је званичник.

Он је истакао да је "Рио Тинто" предмет ревизије својих акционара и мора да се усклади са прописима на свим тржиштима на којима ради, а да самим тим одржава боље еколошке стандарде него кинеске компаније.

Пајат је окарактерисао наводе Русије да Запад, кроз протесте против "Рио Тинта", жели да дестабилизује ситуацију и сруши власт у Србији као ''бесмислене'', наводи "Глас Америке".

''Ми подржавамо власт у Србији и њену позицију у овом пројекту. Зашто бисмо, забога, онда били заинтересовани да негујемо опозицију?'', рекао је Пајат.

среда, 21. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару