Читај ми!

Израелски одговор Хезболаху – највероватнији масовни ваздушни напади

Између израелске војске и Хезболаха из Либана наставиће се рат ниског интензитета, иако је ракетни напад на Голанску висораван, у којем је страдало 12 деце и младих, означио велики корак ка отвореном рату, сматра уредник портала "Око" Момир Турудић. Израелски одговор ће уследити наредних дана и вероватно ће се састојати од масовних ваздушних напада на локације за лансирање ракета или командне центре Хезболаха у Либану, оцењује уредник емисије "Дозволите" Горан Јанићевић и додаје да Хезболах нема адекватан одговор на такве нападе, јер не располаже противваздушним наоружањем за обарање авиона на већим висинама. 

Израелска војска и Хезболах из Либана размењују ватру већ девет месеци, од октобарског препада Хамаса на југу Израела. Отвореном сукобу најближи су после недавног ракетног напада на Голанску висораван.

Још од средине јуна извештава се да су планови израелске војске за напад на Хезболах спремни, а његов лидер Хасан Насралах тада је одговарао да је група спремна за нападе дубоко у територији Израела.

Уредник емисије Дозволите РТС-а Горан Јанићевић ипак не примећује покретање израелских војника ка северу земље у претходна три дана, од напа на Голану.

Гостујући у Дневнику РТС-а рекао је да је тих покрета било пре неколико недеља и да су они били превентивни, у случају да Хезболах покуша да "удари јаче него раније".

Уредник портала Око РТС-а Момир Турудић сматра да у овом тренутку неће доћи доћи до отвореног рата, о којем се већ дуго говори.

"Ово јесте велики корак ка томе, јер у ровитој ситуацији, у рату ниског интезитета Израела и Хезболаха, сваки овакав догађај напетост повећава. Чини ми се да ни једној ни другој страни тај почетак великог сукоба не одговара. Израелу јер је у пуном јеку офанзиве у Појасу Газе, други фронт му не би одговарао. Хезболаху, са друге стране, више одговара рат исцрпљивања Израела. Мислим да ће одговор Израела бити дозиран на такав начин да, као и до сада, Хезболах одговори, али не пуном снагом, нити ће израелски напад бити такав да изазове најјачи одговор Хезболаха. Израел ће ударити, Хезболах ће одговорити, али не на начин како је то било у сукобу Израела и Ирана, али смисао ће бити такав да се сукоб настави нижим интезитетом, као и до сада", рекао је Турудић.

Почела евакуација страних држављана из Либана

Јанићевић је уверен да ће Израел узвратити наредних дана и то масовним вазушним нападима. У то га уверава и евакуација страних држављана из Либана. 

"Синоћ је око два сата један британски авион полетео из Бејрута, вероватно је евакуисао Британце или неког другог. Израелцима је најлакше сада да одговоре масовним ваздушним нападима, посебно због чињенице да Хезболах не може да угрози те ваздушне нападе, јер не располаже противваздушним наоружањем за обарање авиона на већим висинама и не може да угрози израелске ваздушне базе у централном Израелу. Израелци ће моћи неометано да узлећу и да бомбардују сваки циљ, који им се учини сумњивим, локације за лансирање ракета, складишта муниције, попут командних центара или места на којима се налазе званичници Хезболаха", сматра Јанићевић.

Израел неће ризиковати да изведе удар који би изазвао велики одјек у јавности, попут напада на Бејрут, додаје Јанићевић, док Турудић оцењује да информације са терена говоре да је, када је реч о ракетном нападу на Голанску висораван, највероватније реч о грешци, јер израелска постројења постоје на око два километра од места на које је пала ракета, а само бомбардовање града у којем живе Друзи вероватно никоме не би донело користи.

Голанска висораван и Друзи

Део територије Голанске висоравни Израел је окупирао у Шестодневном рату 1967. године. У октобарском рату 1973. Сирија није успела да је поврати, да би Израел 1981. године анектирао Голан. Да је у саставу израелске територије, признаје само Вашингтон и то од Трампове администрације 2019. године. 

Турудић објашњава да Израел није случајно окупирао ту област 1967. године. Иако није реч о великој територији, 90 пута 20-так километара, она је нека врста тампон зоне између Израела и Сирије, наслања се на Либан и на Јордан, тако да је стратешки изузетно била и сада је важна и у овом рату, додаје Турудић.

Што се тиче Друза, њих је, како каже, близу милион у региону, највише у Либану и Сирији, а има их и у Израелу и у Јордану.

Али, током целе историје, Друзи су као специфична етнорелигијска заједница имали важну улогу. Довољно је сетити се новије историје – током грађанског рата у Либану, који је трајао готово 15 година, Друзи су били једна од зараћених страна, а савезништва су се склапала и раскидала.

"У овом тренутку, Друзи се не изјашњавају, нити су се у овом сукобу експлицитно изјашњавали на чијој су страни. Доста је интересантна та реакција Израела, да су то прогласили нападом на своју територију, али неки од њих јесу узели израелско држављанство, неки су задржали сиријско. Када је Нетанијаху обишао место несреће, било је звиждука и транспарената, породице жртава су одбиле да се са њим састану, тако да то говори о односу Друза, који су у том региону између чекића и наковња у овом рату", напомиње Турудић.

Историја сукоба Израела и Хезболаха

Хезболах је тежи противник од Хамаса, јер има добро залеђе у Сирији, не само у Либану, објашњава Јанићевић.

"Тих 200.000 ракета у поседу Хезболаха, велика количина је у Сирији. Хезболах има 20.000 људи у активном саставу и 30.000 у резерви. Кад Израел заврши са Хамасом, сви ресурси ће бити усмерени ка Хезболаху. Бројеви су на страни Израела. Израел има бесконачно много ресурса", рекао је Јанићевић.

Момир Турудић подсећа да је у последњем великом сукобу Израела и Хезболаха, Хезболах остао једини непоражен у сукобу са Израелом и додаје да је Либан већ на рубу колапса, економског и политичког. Ширење сукоба до Бејрута довело би до дезинтеграције те земље.

Вестима о нападу на Голан, претходио је извештај да је пуцано на конвој у којем су се налазили српски војници у мировној мисији на југу Либана.

Јанићевић подсећа да је део наших трупа у саставу шпанског, а део у саставу италијанског контингента, као и да све зараћене стране гледају да не нападају припаднике УН, али да, ако дође до ескалације, постоји план и ако се укаже потреба, наши војници ће бити једнако сигурни колико и други.

На питање да ли ескалација на северу умањује шансе за мир у Појасу Газе, Турудић одговара да ситуација на терену не указује на прекид ватре у блиској будућности.

уторак, 30. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару