Читај ми!

ВИ нашла своје место у британским изборима, Виртуелни Стив добио и претње смрћу

За 650 посланичких места у британском парламенту надмећу се кандидати чак триста деведесет две странке. Међутим, само један од њих је у кампању укључио и вештачку интелигенцију.

Посланички кандидат за Брајтон и Хоув Стив Ендакот кандидује се за парламент као први посланик, коме ће помагати вештачка интелигенција.

"Идеја је да смо доступни 24 сата. Можете да разговарате и утичете на нашу политику. Шта мислите о тој идеји?“, пита овај кандидат.

Да бих нашла одговор на то питање, посетила сам сајт виртуелног Стива да бих видела како то вештачка интелигенција може да нам помогне да боље водимо политику.

- Здраво. Ја сам виртуелни Стив, кандидат за посланика за Брајтон и Хоув. Желео бих да ми кажете какву политику желите да водим и шта то мора да се промени".

- Здраво виртуелни Стиве. Реци ми у десет секунди зашто треба да гласам за посланика коме помаже вештачка интелигенција?

- Одлично питање. Верујем да политика, коју покрећу грађани, а снагу јој даје вештачка интелигенција, може да доведе до истинских промена. Са мном ћете имати посланика који је стварно повезан са грађанима Брајтона и Хоува. Људи, као што си ти, креирају моју политику која је одговорна и отворена.

Посланички кандидат за Брајтон и Хоув Стив Ендакот наглашава да је његова фирма створила виртуелног посланика, који је грађанима доступан у свако доба целе године.

"Све што кажете се бележи. Вештачка интелигенција са вама дискутује о политици, а затим мени – људском бићу, преноси какву политику људи желе. У парламенту ја сам обавезан да гласам онако како људи моје изборне јединице желе", истиче овај кандидат.

Може ли се веровати вештачкој интелигенцији

Но, грађани нису убеђени. Становник Брајтона Енди Клостон сматра да се "ни вештачкој интелигенцији, ни политичарима не да веровати“.

"Употреба технологије је занимљива, али су нам потребни поверење и транспарентност. Не верујем да се то може постићи употребом вештачке интелигенције“, каже он.

Брајтон је познат по бројној ЛГБТQ+ заједници. У разговору са њеним представником, аватар пита какве конкретне иницијативе и мере могу да подрже ЛГБТQ+ заједницу у Брајтону.

"Доста младих је избачено из својих домова због сексуалне оријентације и родног идентитета. Људи не треба да су на улици због тога“, каже аватару грађанин Брајтона Густаво Кастро.

И негативна пажња на аватару

Аватар Стива Ендакота привлачи и негативну пажњу. Неки грађани су га назвали дететом љубави између конзервативног шефа дипломатије и бившег премијера Дејвида Камерона и лидера лабуриста и, ако је веровати испитивањима јавног мњења, новог британског премијера сер Кира Стармера.

Аватар је добио и прве претње смрћу. Но, Стив Ендакот, који је предузетник, али и кандидат странке Паметније Уједињено Краљевство, истиче да је све то део демократског процеса.

Тврди и да је технологија безбедна од мешања хакера из иностранства.

"Није нам битно да ли нашу технологију користи странка Паметније Уједињено Краљевство или конзервативци и лабуристи. Желимо демократску реформу и да народ буде повезан са посланицима, јер је тренутни систем сломљен и не функционише", тврди он.

Тешко је рећи да ли овај кандидат промовише сопствену фирму, демократију или можда и једно и друго.

Но, извесно је да вештачка интелигенција тек почела да тражи своје место у демократском процесу.

среда, 03. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару