Читај ми!

Други круг избора у Француској могао би да промеша карте – могуће две опције, обе су без преседана

У првом кругу ванредних парламентарних избора Французи су највише гласова дали крајње десном Националном окупљању. Партија председника Макрона завршила је на трећем месту. Успех крајње деснице још не значи и сигурну победу. Други круг, у недељу 7. јула, могао би да промеша карте.

Први пут у историји Француске, крајња десница је на корак од власти. Национално окупљање је у првом кругу добило око 34 процената, односно 12 милиона гласова, што их ставља у позицију да у другом кругу освоје релативну, а можда и апсолутну већину.

Нови премијер у том случају биће 28-годишњи Жордан Бардела, који је придобио нове гласаче за Национално окупљање, посебно међу младима.

“Не страхујем од губитка подршке у другом кругу. Верујем да са савезницима можемо да освојимо апсолутну већину. На основу тога намеравам да формирам владу националног јединства и применим програм који смо представили грађанима“, поручио је Бардела.

Крајња левица против крајње деснице, где је Макрон

Другопласирана левица, окупљена у Новом народном фронту, поручила је да ће у другом кругу подржати било ког кандидата који може да победи крајњу десницу.

Из табора председника Макрона такође стиже позив да се заустави крајња десница, али уз отклон и према крајњој левици.

“Ниједан глас више не сме отићи крајњој десници. Морамо да спречимо примену њихових катастрофалних планова. То значи и да ће се наши кандидати повући свуда где веће шансе имају кандидати других партија, који деле заједничке републиканске вредности“, поручио је Габријел Атал, премијер Француске.

Кључне одлуке о повлачењу кандидата

Председник Макрон је окупио чланове владе данас у Јелисејској палати на договор о тактици.

Рок за одлуку о евентуалном повлачењу кандидата је до уторка увече.

Лоран Зеслан из Еурактив Француска наводи да ће у другом кругу бити велики број изборних јединица са три кандидата - из Националног окупљања, левице и Макронове партије.

“Кључно питање је да ли ће се неки од кандидата повући како би се створио републикански фронт левице и коалиције око Макрона и тако победила десница. То остаје врло неизвесно“, оценио је Зеслан.

Много је неизвесности, али једна ствар је сигурна

Уoчи другог круга избора много је неизвесности, али једна ствар је сигурна – француски председник Макрон, коалиција око њега неће имати већину у новом саставу Европског парламента.

Ризик који је преузео расписивањем избора није се исплатио и то је озбиљан ударац за њега на домаћем, али и на европском плану где значи губитак утицаја.

Пре седам година председник Макрон је Французима обећао да неће више морати да бирају традиционално између левице и деснице, али Француска се поново управо налази у позицији да бира између крајње левих и крајње десних екстрема, с тим што је Жордан Бардела, по свему судећи, многим Французима данас много прихватљивија фигура него што је то био Жан Мари Ле Пен пре двадесетак година.

Две опције – обе су без преседана

Ако у недељу 7. јула Национално окупљање освоји апсолутну већину, Француска улази у фазу могуће конфликтне кохабитације Емануела Макрона и Жордана Барделе.

Друга опција је такође без преседана – парламент без јасне већине са могућом техничком или експертском владом ограниченог трајања.

уторак, 02. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару