Читај ми!

Самит Г7 из другог угла – Бајден одлутао, Сунак пожелео да Мелонијева скочи падобраном

Завршава се тродневни самит Групе седам у Апулији, синоћ је усвојен званични документ састанка, док ће током дана премијерка Италије одржати завршну конференцију за новинаре. Иза једног оваквог догађаја, који је непосредно пратио и РТС, крије се много тога што показује и ону људску страну свих учесника, од политичара до новинара.

У три дана трајања самита Г7, у сунчаној и ветровитој Апулији у Италији, било је много догађаја значајних за светску политику, али и неких симпатичних ситуација "иза кулиса" које су другачије представиле најмоћније светске лидере али и друге учеснике самита.

Премијерка Италије Ђорђа Мелони дошла је првог дана самита у винтиџ издању "фијата 500".

Током читавог трајања састанака Г7, ови аутомобили су кружили луксузним хотелским комплексом и одвозили новинаре у турама у само седиште Борго Ењација.

Амерички председник Џозеф Бајден је каснио 20 минута, док су га остали лидери, учесници самита Г7, чекали.

Није међутим стигло никакво објашњење за досад нечувено кашњење једног председника.

Мелонијева је хтела да искористи то чекање америчког председника правећи селфије са присутним новинарима. Но, ни то се није завршило нарочито добро. 

На фотографији су јој, у фази израде, чланови њене екипе практично скинули један део обрве.

Након што јој је један од новинара довикнуо да треба да их све означи, она је рекла да би то била најдужа објава у историји.

Потом се, кад је Џозеф Бајден коначно стигао, премијерка Мелони нашалила са њим рекавши му да  "није пристојно пустити једну даму да чека".

Бајден је изгледао као да није баш добро разумео ту шалу, и на самиту је забринуо присутне јер је изгледао уморнији него икада пре.

Амерички председник је прескочио гала вечеру коју је организовао председник Италије Серђо Матарела, као и још неколико окупљања.

Спектакуларни сто од маслине

Док су италијански падобранци слетали на терен за голф међу светске лидере носећи њихове заставе, Бајден је био једини од присутних који је отишао у супротном смеру.

Мелонијева му је деликатно скренула пажњу вративши га у правцу осталих учесника.

Догодило се и да га је Макрон у неком тренутку ухватио за руку када је приметио да је одлутао.

После догађаја су се вратили за велики, необични сто направљен од пања маслиновог дрвета.

Британски премијер Риши Сунак рекао је Мелонијевој да се нада да ће се она спустити падобраном на гала вечеру на коју су сви, осим Бајдена, отишли хеликоптером.

Портпаролка Беле куће изјавила је да "заиста нема потребе преувеличавати то што амерички председник није присуствовао гала вечери". Објашњава да је у питању само једна вечера, док је председник изузетно заузет.

Рођендан Олафа Шолца и папино – "још сам жив"

Другог дана састанака амерички председник је инсистирао да сви отпевају рођенданску песму Олафу Шолцу, јер сматра да је он део те велике породице, а да је у породицама обичај певање рођенданске песме.

Премијерка Италије је насмејана у возилу за голф дочекала папу који се отежано кретао.

Сео је поред Мелонијеве и на њено питање "како је?" одговорио да је још жив.

Папа је након породичне слике такође у возилу за голф (са ватиканским грбом), опет заједно са Ђорђом Мелони, напустио центар у коме су окупљени новинари чекали скоро сат времена на ту фотографију.

Прве даме и први господин самита Г7

Светски лидери су састанчили, а новинари их пратили или из прес-центра или из Борго Ењације, а њихове прве даме су имале потпуно организован програм обиласка околних туристичких атракција.

Примећено је одсуство супруге Џоа Бајдена као и Брижит Макрон, те супруге британског премијера.

Међу првим дамама нашао се и "први џентлмен", супруг Урсуле фон дер Лајен, Хајко кога у шали називају Господин Урсула.

И мада је читава Апулија била скоро блиндирана, са полицијским контролама на сваком кораку, те метал детекторима на улазу у медија центар, ипак су се јуче после подне појавили активисти који се буне против тога што светски лидери не обраћају више пажње на амбијент и климатске промене.

Неки од њих су се попели на металне стубове око медијског центра, док се један од њих и онесвестио.

Негде око 22 часа, премијерка Италије поставила је на друштвене мреже видео у ком је сажела два интензивна дана и своје задовољство како су прошли.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије