Читај ми!

Закључак Самита Г7 у Италији – Украјини ће се помагати колико год то буде потребно

Завршава се Самит Г7 у италијанском граду Пуљи. Државе групе седам предузеће мере против свих финансијских институција које су помогле Русији да набави оружје за рат против Украјине и да заобиђе санкције на нафту, наводи се у тексту заједничке декларације. Другог дана Самита високим званицама придружио се и папа Фрања.

На југу Италије донете су одлуке које ће утицати на север, исток и запад. У завршној декларацији лидери Г7 сагласили су се да је потребно санкционисати финансијске институције, појединце и компније које су помогле Русији у набавци оружја и заобилажењу санкција на нафту. Међу њима и кинеске компаније и банке.

Председница Европске Комисије Урусла фон дер Лајен поново је истакла да је забринута због раста кинеске економије. Поручује да Kина производи више од целе Европе заједно, да је то забрињавајуће за економију остатка света, те да је томе потребно стати на пут.

На маргинама Самита одржавали су се бројни билатерални састанци али са готово свих састанака чуо се исти став – помагаће се Украјини док год то буде потребно. То је потврђено и на састанку Џозефа Бајдена и Володмира Зеленског на коме је потписан и споразум о заједничкој безбедности.

Зеленски је захвалио свим чланицама Г7 за помоћ Украјини.

"Разговарао сам са лидерима о убрзању помоћи и захвалан сам свима, као и премијерки Мелони која је организовала самит и која је свесна руског терора над нама. Имаћемо много бољу противваздухопловну одбрану и остале ствари, јер је издвојено 50 милијарди долара за Украјину. Ово је и најснажнији уговор са Америком у 33 године наше независности. Разговарао сам да директором Светске банке а јапански премијер је обећао 4,5 милијарди долара помоћи", навео је Зеленски

"Успели смо да ујединимо све чланове Г7 да помогну Украјини што је више могуће али и 25 других земаља ће нам се ускоро придружити. Са Зеленским сам управо потписао уговор између САД и Украјине који нас обавезује да дугорочно ојачамо ту земљу", рекао је амерички председник Бајден. 

Током дана у Борго Ењацио стигао је и поглавар католичке цркве, што је први пут да један папа присуствује Самиту Г7.

Разговарао је засебно са свим лидерима земаља Г7 и осталим учесницима, а састао се и са Зеленским. По доласку у Пуљу сачекала га је италијанска премијерка.

На питање Ђорђе Мелони како је, одговорио је – "још сам жив." За крај Самита папа Фрања учествовао је на састанку о вештачкој интелигенцији где је упозорио на опасности од тако моћне технологије оценом да она може људске односе да претвори у обичне алгоритме.

субота, 22. јун 2024.
34° C

Коментари

samovoljno pristale
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Izbor
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
А фудбал?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару