Читај ми!

Макрон: Расписивање избора добра одлука, намеравам да победим

Намеравам да победим на изборима, истакао је председник Француске Емануел Макрон након што је распустио националну скупштину и расписао парламентарне изборе за 30. јун и 7. јул. Макрон наводи да је одлука добра и представља радикалн гест у светлу најновијих дешавања после избора за Европски парламент, на којима је његов Препород освојио мање од 15 одсто гласова.

Председник Француске Емануел Макрон изјавио је да намерава да победи на ванредним парламентарним изборима које је расписао након пораза на европским изборима од крајње десничарске странке "Национално окупљање" (РН) Марин Ле Пен.

"Била је то (расписивање избора) добра одлука и у интересу земље. Кажем Французима – не плашите се, идите и гласајте. Распуштање (скупштине) је најјаснији, најрадикалнији и најјачи гест. Гест великог поверења француског народа", рекао је Макрон за Фигаро.

На изборима за ЕП, Макронова странка Препород освојила је 14,56 одсто гласова, чиме је добила 13 мандата, док је странка Ле Пенове освојила 30 мандата са 31,47 одсто гласова.

Макрон је истакао да не мисли да би крајња десница могла да понови свој европски успех на домаћим изборима.

"Политика је динамика. Никада нисам веровао у анкете. Одлука коју сам донео отвара нову еру. Почиње нова кампања и не смемо да гледамо резултате на основу оних на европским изборима", рекао је Макрон.

Истакао је да неће поднети оставку без обзира на резултат предстојећих парламентарних избора у Француској.

Парламентарни избори заказани су за 30. јун и 7. јул.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије