Читај ми!

Фон дер Лајенова се огласила о формирању већине после победе ЕПП; Немачка не разматра ванредне изборе

Европска народна партија (ЕПП) десног центра освојила је 186 мандата на изборима за Европски парламент, показују најновији прелиминарни резултати из Брисела. Чланица ЕПП и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен изјавила је да ће прво разговарати са социјалдемократама и либералима, са којима је сарађивала у прошлости, да би била формирана већина. За разлику од Француске, неће бити ванредних избора у Немачкој упркос лошем учинку владајуће коалиције на изборима за Европски парламент, изјавио је портпарол немачког канцелара Олафа Шолца.

Фон дер Лајенова се огласила о формирању већине после победе ЕПП; Немачка не разматра ванредне изборе Фон дер Лајенова се огласила о формирању већине после победе ЕПП; Немачка не разматра ванредне изборе

Резултати, објављени на основу података из 26 од 27 држава чланица, показују да ће ЕПП и Прогресивна алијанса социјалиста и демократа остати највеће групације у ЕП, али и да су десничарске и крајње десничарске партије повећале број мандата у ЕП.

ЕПП је повећао број мандата са 176 на 185, док је Прогресивна алијанса социјалиста и демократа претрпела благи пад и имаће 137 посланика у новом сазиву ЕП, док је у претходном имала 139 посланика.

Највеће губитке претрпеле су групације Обновимо Европу, којој припада и партија Препород француског председника Емануела Макрона, као и групација Зелени – Европски слободарски савез.

Обновимо Европу, која окупља либералне партије широм ЕУ, у новом сазиву ЕП имаће 80 посланика, док је раније имала 102 посланика, а Зелени ће имати 52 посланика, док су раније имали 72 посланика. 

Прелиминарни резултати указују да су десничарске и крајње десничарске странке повећале број мандата на изборима, па ће тако Идентитет и демократија, који окупља странке крајње деснице попут Националног окупљања Марин ле Пен, имати 58 посланика, док је раније имала 49, а Европски конзервативци и реформисти, којима припадају и Браћа Италије италијанске премијерке Ђорђе Мелони, имаће 73 посланика, док су раније имали 69.

Левица ће у новом сазиву имати 36 посланика, партије које се не доводе у везу ни са једном политичком групацијом 46, а остали 53 посланика.

Прелиминарна излазност на изборима била је око 51 одсто, што је мало већа излазност него на претходним изборима за ЕП 2019. године.

Грађани ЕУ у недељу су на изборима за ЕП бирали 720 нових посланика ЕП, за 15 више него 2019. године. Конститутивна седница ЕП биће одржана од 16. до 19. јула. 

уторак, 18. јун 2024.
32° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије