Јужна Кореја обнавља војне активности на граници са Северном Корејом - први пут од 2018. 

Министарство одбране Јужне Кореје саопштило је да ће наставити војне активносту у близини демаркационе линије на граници са Северном Корејом и на својим севернозападним острвима, након јучерашње одлуке о суспензији војног споразума са Пјонгјангом из 2018. године.

"Овом мером се обнављају све војне активности наше војске које су обустављене споразумом из 2018. године", наведено је у саопштењу, уз напомену да ће војска "предузети све могуће мере" да заштити животе и безбедност грађана Јужне Кореје, преноси Јонхап.

Додаје се да одговорност за ту одлуку сноси севернокорејски режим.

 "Ако Север покуша да изведе додатне провокације, наша војска ће оштро узвратити", истиче јужнокорејско Министарство.

Јужнокорејски председнички Савет за националну безбедност јуче је одлучио да суспендује војни споразум са Пјонгјангом из 2018. године док се не обнови међусобно поверење, као одговор на масовно слање балона са смећем из Северне Кореје у Јужну Кореју.

Северна Кореја је од четвртка послала скоро 1.000 балона са смећем у Јужну Кореју у, како је саопштено у Пјонгјангу, кампањи против јужнокорејских активиста који шаљу балоне са пропагандним материјалом у којем се критикују севернокорејске власти.

Људских жртава у овој акцији није било, али пад неких балона изазвао је материјалну штету, наводи Јонхап.

Јужна Кореја је у недељу најавила да ће ускоро предузети важне кораке одмазде, а Северна Кореја је потом саопштила да ће привремено обуставити слање балона. 

Декларација из 2018. године

У априлу 2018. године, тадашњи јужнокорејски председник Мун Џае-ин и врховни лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун састали су се у селу Панмунџом и потписали Панмунџомску декларацију, након чега је уследила заједничка декларација потписана у Пјонгјангу у септембру 2018. године. 

Војни споразум, анекс заједничкој декларацији, потписан је 19. септембра 2018. године, како би се зауставила сва непријатељска војна дејства и успоставиле тампон зоне преко међукорејске границе на земљи, на мору и у ваздуху.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије