Читај ми!

Сеул суспендује војни споразум с Пјонгјангом због балона са смећем

Јужнокорејски председнички Савет за националну безбедност (НСЦ) одлучио је да суспендује војни споразум са Пјонгјангом из 2018. године док се не обнови међусобно поверење, као одговор на масовно слање балона са смећем из Северне Кореје у Јужну Кореју.

Савет је на састанку, на којем је оцењивана недавна серија провокација Северне Кореје, одлучио да предложи суспендовање Свеобухватног војног споразума на седници кабинета заказаној за данас, преноси Јонхап

Према предлогу, суспензија војног споразума би трајала "док се не обнови међусобно поверење између две Кореје", наведено је у саопштењу председничке канцеларије.  

На састанку НСЦ-а је наведено да ће ова мера омогућити војну обуку у близини војне демаркационе линије и омогућити адекватније и хитније одговоре на севернокорејске провокације. 

"Влада ће предузети све неопходне мере да заштити животе и безбедност наших грађана", истиче се у саопштењу.

Пјонгјанг шаље балоне са смећем

Северна Кореја је од четвртка послала скоро 1.000 балона са смећем у Јужну Кореју у, како је саопштено у Пјонгјангу, кампањи против јужнокорејских активиста који шаљу балоне са пропагандним материјалом у којем се критикују севернокорејске власти.   

Људских жртава у овој акцији није било, али пад неких балона изазвао је материјалну штету, наводи Јонхап

Јужна Кореја јуче је најавила да ће ускоро предузети важне кораке одмазде против Северне Кореје која лансира балоне са смећем преко границе.   

Неколико сати након тог упозорења, Северна Кореја је саопштила да ће привремено обуставити слање балона са смец́ем у Јужну Кореју, јавила је државна агенција КЦНА позивајући се на изјаву заменика министра одбране те земље.

У априлу 2018. године, тадашњи јужнокорејски председник Мун Џае-ин и врховни лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун састали су се у селу Панмунџом и потписали Панмунџомску декларацију, након чега је уследила заједничка декларација потписана у Пјонгјангу у септембру 2018. године.

Војни споразум, анекс заједничкој декларацији, потписан је 19. септембра 2018. године, како би се зауставила сва непријатељска војна дејства и успоставиле тампон зоне преко међукорејске границе на земљи, на мору и у ваздуху.

уторак, 18. јун 2024.
31° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије