Либија уводи ембарго Швајцарској

Након што је Моамер ел Гадафи недавно позвао на џихад, Либија је одлучила и да уведе трговинске и екомски ембарго према Швајцарској. Извоз из Швајцарске у Либију занемарљив.

Либија је одлучила да Швајцарској уведе трговински и економски ембарго пошто је њен лидер Моамер ел Гадафи позвао на џихад против те европске државе.

Гадафи је 25. фебруара, на скупу у североисточном либијском граду Бенгази, приликом обележавања рођење пророка Мухамеда, позвао на џихад против Швајцарске чију су грађани на референдуму изгласали забрану изградње минарета у тој алпској земљи.

Односи две земље погоршани су већ дуже време, још од када је у јулу 2008. године у Женеви ухапшен један од синова пуковника Гадафија, Ханнибал, на основу тужбе двојице припадника послуге који су га оптужили за лоше поступање.

Према агенцијама, Либија је већ предузела мере против Швајцарске када је повукла имовину из швајцарских банака, протерала швајцарске фирме са своје територије и најавила да ће обуставити извоз нафте у Швајцарску.

Швајцарска је одговорила усвајањем рестриктивне политике према либијским држављанима код издавања шенгенских виза.

Извоз из Швајцарске у Либију је занемарљив и она је прошле године у ту земљу извезла робу у вредности од 106 милиона евра, док је њен укупан извоз износио 122,6 милијарди евра.

Швајцарска смањила куповину нафте

Швајцарска је, у односу на 2008. годину, за 80 одсто прошле године смањила куповину либијске нафте у Швајцарској.

У међувремену, помоћник америчког државног секретара Филип Кроули изјавио је синоћ у Вашингтону да његов коментар о говору Гадафија није био лични напад, али се није извинио, што су од њега захтевале власти у Триполију.

Кроули је, дан после позива на џихад, упоредио Гадафијев говор са обраћањем либијског лидера Генералној скупштини Уједињених нација прошле године, који је трајао сат и по.

"То ме је подсетило на тај дан у септембру, једну од незаборавних седница Генералне скупштине УН - много речи и много папира који лете свуда около, не нужно много смисла", рекао је Кроули.

Министарство спољних послова Либије упозорило је да ће политички и економски односи двеју земаља бити нарушени уколико се Вашингтон не извини за тај коментар.

"Позив на џихад против било које државе или појединца има потенцијал да нанесе штету и није нешто што САД олако схватају", рекао је синоћ Кроули и додао да Вашингтон има право да коментарише акције других земаља, али да остаје чврсто посвећен сарадњи са Триполијем.

"Радујемо се наставку нашег дијалога са Либијом, али нећемо оклевати да изразимо забринутост због изјава или акција било које земље", рекао је Кроули, додајући да је влада северноафричке државе позвала америчког дипломату у Триполију на разговор о том случају.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару