Читај ми!

Протести у Аргентини због "резова" буџета за државне факултете

Стотине хиљада Аргентинаца протестовало је у Буенос Аиресу против смањења буџета за државне универзитете, што је највећи протест до сада против мера штедње председника Хавијера Милеја.

На протесту који су подржали синдикати у главном граду Аргентине и шире, демонстранти су носили транспаренте са натписима ''Одбраните државне универзитете“, ''Студирање је право“ и ''Горе буџет, доле Милејев план“.

Ове демонстрације, одржане у уторак, су најновији пример растуће напетости у Аргентини због резова у потрошњи који помажу у смањену великог фискалног дефицита, али изазивају тешкоће у реалној економији, наводи Ројтерс.

Милеј, који се суочава са економском кризом након година превелике потрошње претходне владе, користи буџетске резове који су помогле држави да на почетку године оствари тромесечни фискални суфицит, али су створили велики притисак на јавни сектор.

Аргентинска влада тврди да је ово ''политички протест'', будући да су демонстрације подржали поједини политички лидери и синдикати.

Из канцеларије председника саопштено је да јавно образовање неће бити ускраћено, али да ће влада наставити да инсиситира на ревизији буџета државних универзитета, јавља аргентински ТН.

уторак, 18. јун 2024.
21° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије