Помоћ још не стиже у Чиле

После земљотреса, хуманитарна помоћ још није доспела до најтеже погођених делова Чилеа. До сада је потврђено скоро 800 жртава земљотреса. Спасилачке екипе претражују рушевине, јер су чули гласове људи који су у њима затрпани. У Чилеу опет потрес јачине 5,5 степени Рихтера.

Четири дана после разорног земљотреса у Чилеу, хуманитарна помоћ још није доспела до најтеже погођених делова те латиноамеричке земље, где је страдало скоро 800 људи.

Данас се опет осетио потрес, јачине 5.5 степени Рихтерове скале, који је изазвао панику становника Консепсиона. Становници овог града, који је скоро потпуно уништен у земљотресу, још нису добили скоро никакву помоћ, јер камиони са хуманитарним материјалом не успевају да стигну до града због бирократских процедура и дугих колона на путевима који воде у њега, јавља Би-Би-Си.

Власти су распоредиле неколико хиљада војника, уз подршку хеликоптера и чамаца, у најтеже погођене делове земље, да би убрзали доставу помоћи.

Председница Чилеа, Мишел Башеле, рекла је да је до сада потврђено да је скоро 800 људи погинуло у земљотресу.

Безбедност у Консепсиону, у којем се процењује да око пола милиона људи живи у провизорним склоништима, распоређено је више хиљада војника, који покушавају да спрече пљачку.

У граду је на снази полицијски час, а улицама патролирају снаге безбедности у оклопним возилима. Пљачкаши су опљачкали ватрогасну станицу и клинику и бројне продавнице хране.

У неким квартовима Консепсиона, грађани су сами организовали патроле како би спречили пљачку.

Гласови из рушевина

Један високи званичник изјавио је да је чилеанска влада купила сву храну из супермаркета у том граду како би могла бесплатно да је подели грађанима и додао да се додатне залихе хране шаљу из главног града Сантјага.

Спасилачке екипе претражују рушевине након што су чули гласове људи који су у њима затрпани.

Председница Башеле упозорила је да ће број жртава земљотреса сигурно порасти. Материјална штета је огромна и мери се десетинама милијарди долара.

Чилеански амбасадор у Лондону Рафаел Морено рекао је, за Би-Би-Си, да власти имају контролу над ситуацијом. Амбасадор Чилеа у Уједињеним нацијама Хералдо Муњоз истакао је да је уверен да ће се стање у погођеним областима нормализовати.

"Доживео сам много земљотреса у мојој земљи и Чилеанци, који важе за чврсте људе, спремни су за такве ситуације. Али, када имате овако снажан земљотрес, када нема струје, воде и склоништа и када владиним службама треба времена да доставе помоћ, људе са породицама и децом хвата очај и неки се одлучују за пљачку", рекао је амбасадор.

"Други који то чине само су ситни криминалци који користе ситуацију. На срећу, полиција успева да изађе на крај са тим изолованим инцидентима, у томе јој помаже и војска и не треба очекивати да ће се ситуација погоршати", казао је Муњоз.

Саговорник Би-Би-Сија каже да је у Чилеу избегнута катастрофа која је раније ове године, такође, задесила Латинску Америку, када је земљотрес на Хаитију усмртио више од двеста хиљада људи.

"Да у Чилеу немамо тако стриктне прописе у грађевинарству који су на снази много година, управо због чињенице да Чиле има историју земљотреса, сада бисмо вероватно жалили за хиљадама погинулих.

Чиле на пацифичком "Ватреном прстену"

Овај потрес достигао је 8,8 степени Рихтерове скале. Недавну трагедију на Хаитију изазвао је слабији земљотрес, у којем је страдало више од двеста хиљада људи. То је нека утеха, иако је материјална штета огромна."

Процењује се да је земљотресом погођено два милиона људи. Стотине хиљада кућа уништено је или оштећено.

До потреса тла дошло је у суботу ујутро, на око 115 километара североисточно од града Консепсиона и 325 километара југоисточно од престонице Сантјага.

Земљотрес је изазвао цунами, који је прво погодио групу острва Хуан Фернандез, недалеко од чилеанске обале.

Велики талас је, затим, прешао хиљаде километара преко Тихог океана. Упозорења о опасности од цунамија су била издата у 53 земље, укључујући и међусобно веома удаљене Јапан, Нови Зеланд и Хаваје. Таласи су, међутим, били мањи него што је било предвиђено и изазвали су незнатну штету.

Чиле се налази на врло трусном подручју, на пацифичком "Ватреном прстену", где се додирују пацифичка и јужноамеричка тектонска плоча.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару