САД посредују у сукобу око Фокланда

Клинтон понудила помоћ Аргентини у спору са Британијом због Фокланда. Председница Аргентине Киршнер затражила посредовање УН. Море око острва, мисле геолози, крије више милиона барела нафте. Једна британска компанија већ почела бушење, друга се припрема.

Сједињене Америчке Државе су спремне да помогну Аргентини и Великој Британији да реше новонастали спор око Фокландских острва, изјавила је амерички државни секретар Хилари Клинтон.

У току јужноамеричке турнеје, секретарка Клинтон је у Буенос Аиресу разговарала са председницом Арегентине Кристином Фернандез де Киршнер, која је затражила америчку помоћ у сукобу са Британијом око Малвина, што је аргентинско име за Фокландка острва.

"Сматрамо да ово питање треба да реше Велика Британија и Аргентина. Ако можемо на било који начин да помогнемо у том настојању, спремни смо да то учинимо", рекла Хилари Клинтон.

Председница Киршнер је казала да спор мора да се реши мирним путем и да се већ обратитила Уједињеним нацијама, предлажуји да светска организација буде покровитељ преговора.

Британска нафтна компанија "Дизајр Петролеум" почела је недавно пробна бушења надомак Фокландских острва, упркос противљењу Аргентине, која ту територију сматра својом, а тим су поводом у Аргентини одржани протести.

Због бушења је из Северног мора дотегљена нафтна платформа "Океан гардијан". Очекује се да пробно бушење траје до средине идућег месеца.

И друга британска компанија, "Фокланд оил енд гес", најавила је да је спремна да започне истраживање лежишта нафте и гаса у малдивском подморују. Председник те компаније Ричард Лидел изјавио је да ће ова година бити пресудна за то предузеће од када је основано, 2.006. године.

Због планова Британије да истражује нафту око Малвина, Аргентина је средином фебруара издала декрет према коме ће сваком броду који из аргентинских лука плови до тих острва, или који жели да уђе у аргентинске воде, бити потребна посебна дозвола аргентинске Владе.

"Рио група", организација која окупља латиноамеричке и поједине карипске државе, саопштила је прошлог месеца на састанку у Мексику да подржава захтев Аргентине да се заустави експлоатација нафте око Фокланда.

Геолози процењују да су могуће резерве нафте око Фокланда, односно Малвина, изузетно богате, чак око 400 милиона барела.

Аргенина и Британија водиле су 1982. године двоипомесечни рат због Фокландских острва, односно Малдива. Аргентина је изгубила рат, а са обе стране погинуло је око 1.000 војника.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару