Читај ми!

ИЗ ЧАСА У ЧАС

Напад ИДФ-а у Деир ел Балаху, убијено најмање 40 Палестинаца; САД извеле нове ударе на ракете Хута у Јемену

Рат Израела и Хамаса - 140. дан. Најмање 40 људи је убијено, а десетине рањено у нападима израелске војске на куће у насељу Деир ел Балах у Централној Гази, саопштиле су локалне власти. Представници Хамаса завршили су преговоре у Египту, чекају реакцију Тел Авива. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху представио је ратном кабинету план за послератну Газу. Палестинске власти га одбацују назвавши то "планом за продужени геноцид". Према подацима палестинског министарства здравља Газе до сада је убијено више од 29.500 Палестинаца, док је готово 70.000 повређено. Породице талаца блокирале су ауто-пут Ајалон у Тел Авиву, позивају на договор о њиховом ослобађању.

Напад ИДФ-а у Деир ел Балаху, убијено најмање 40 Палестинаца; САД извеле нове ударе на ракете Хута у Јемену Напад ИДФ-а у Деир ел Балаху, убијено најмање 40 Палестинаца; САД извеле нове ударе на ракете Хута у Јемену

Вођа политичког крила Хамаса је у Каиру. Са представницима Катара, Америке и Египта преговара о примирју. Тема је и размена израелских талаца за палестинске затворенике.

О Гази се разговара и на састанку Г-20 у Бразилу. Министри спољних послова 26 европских земаља потписали су изјаву којом позивају на тренутни прекид ватре у Гази, упозоравајући на страшне последице планиране израелске операције у Рафи.

Огласио се и Уницеф који је указао да у Рафи влада глад, да њени становници имају један, а неки ниједан оброк дневно. Недостаје и пијаћа вода, упозоравају из Уницефа.

Израелске снаге поново су ушле у медицински комплекс Насер у Кан Јунису, након што су се претходно повукле из те највеће функционалне болнице у Појасу Газе и опколиле је, саопштило је Министарство здравља палестинске енклаве.

Светска здравствена организација саопштила је да је 50 пацијената евакуисано из те болнице, а још 140 се налази унутра, док су неки убијени током покушаја бекства.

Израел тврди да се борци Хамаса крију у болницама, што та група пориче и тврди да овакви наводи служе као изговор да се у Појасу Газе уништи здравствени систем.

Током јучерашњег дана дошло је до пуцњаве на контролном пункту између Јерусалима и Мал Адумима на Западној обали. Погинула је једна особа, а 11 је повређено. Хамас је саопштио да напад на ауто-путу на периферији Јерусалима представља "природни одговор на израелске масакре" у Појасу Газе и на окупираној Западној обали. 

Министарсво здравља у Гази саопштило је да је најмање 29.410 Палестинаца  убијено, а 69.465 је рањено у израелским нападима на Газу од 7. октобра.

Дошло је и до нове размене ватре Израела и Хезболаха, који истиче да је "одговарајућим оружјем" погодио зграде у којима су се окупиле израелске трупе у Метули и Манари, два града на источној страни либанско-израелске границе.

У међувремену, Хути су забранили израелским, америчким и британским бродовима улазак у Црвено море.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару