Читај ми!

Завршено највеће суђење у Италији – 230 припадника Ндрангете осуђено на 2.200 година затвора

Суд у Италији осудио је више од 230 припадника мафијашке групе Ндрангета из јужног региона Калабрије на укупно више од 2.200 година затвора након једног од највећих суђења мафији у историји Италије.

Више од 330 чланова Ндрангете и њихових сарадника, укључујући раднике администрације и полиције, суочили су се са оптужбама за различита дела – од убиства, изнуде и корупције до трговине дрогом и пљачке, током суђења које је трајало скоро три године, од јануара 2021. године, преноси Скај њуз.

Новинска агенција Анса преноси да је судијама требало сат и 40 минута да прочитају пресуду.

На најтеже казне осуђена су двојица лидера Ндрангете Саверио Рационале и Доменико Бонавота на по 30 година затвора.

Међу осуђенима су били Доменико Томаино, познат као "Вук", који је добио 17 година затвора, "Дебели" Франческо Барбијери, који је добио 24 године и Винћенцо Барба, познат као "Музичар", који је осуђен на 28 година.

Неколико десетина доушника је издало организацију и њен строги кодекс ћутања како би пружили доказе за тужилаштво.

"Данашња пресуда значи да је цела провинција Калабрија ослобођена од вођа ове криминалне групе", рекао је судија Никола Гратери.

Поручио је да је кључни аспект пресуде било потврђивање везе између Ндрангете и мреже професионалаца.

Међу осуђенима је и Ђанкарло Пители, адвокат и бивши политичар странке Форца Италија, који је осуђен на 11 година затвора због сарадње са мафијом и прослеђивања информација. Ђорђо Насели, бивши шеф локалне полиције, осуђен је на две и по године затвора.

Судије су изрекле мање казне него што је тужилаштво тражило у великом броју случајева, а више од 100 осумњичених је ослобођено оптужби.

На данашње првостепене пресуде жалбу могу да уложе и одбрана и тужилаштво.

Суђење је било фокусирано искључиво на једну групу – клан Манкузо из провинције Вибо Валентија, па велики део вођа Ндрангете није био део овог суђења.

Још 70 оптужених у првобитном суђењу било је проглашено кривим у новембру 2021. године, након што су се определили за убрзани поступак у замену за смањење казни.

Специјалне снаге и елитне јединице покренуле су акцију против "Ндрангете" у децембру 2019. године, са око 3.000 официра који су извршили рацију у 12 италијанских региона и такође извршили хапшења у Немачкој, Швајцарској и Бугарској.

Операција је названа "Rinascita-Skot", што се односи на поновно рођење региона ("ринасцита" на италијанском) и америчког специјалног агента Скота В. Сибена, који је помогао италијанској полицији да открије везе између колумбијских картела и Ндрангете.

Заплењена је имовина и готовина вредна више милиона евра, док је 300 осумњичених приведено.

Сматра се да је Ндрангета најмоћнија мафијашка група у Италији, која је премашила и сицилијанску Коза ностру. Основана је у 18. веку у Калабрији, а израсла је у једну од најмоћнијих, најобимнијих и најбогатијих криминалних организација на свету.

Ндрангета је једина мафија која је активна на свим континентима, осим на Антарктику, и за њу се тврди да контролише 80 одсто европске трговине кокаином и да има процењени годишњи промет од 52 милијарде фунти (око 59,5 милијарди евра).

субота, 13. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару