Читај ми!

Почело суђење озлоглашеној ''Ндрангети" у Италији, 355 осумњичених

У Италији је почело суђење припадницима једне од најозлоглашенијих криминалних организација у земљи, ''Ндрангета, највеће у последњих 30 година, на коме се на оптуженичкој клупи налази 355 осумњичених гангстера и њихових сарадника.

Тужилац Никола Гратери признаје да суђење, за које се очекује да траје годину дана, неће уништити ову организацију, али се нада да ће бити важан корак ка њеној пропасти, јер ће охрабрити жртве да се јаве и сведоче против мафијаша.

"Суђење се доживљава као нека врста ослобађања Калабрије, прекретница која би требало да омогући људима овде да врате слободу која им је ускраћивана дуги низ година", рекао је Гратери за Ројтерс.

Очекује се да ће суђење у Калабрији разоткрити како је злочиначка организација регрутовала војску "белих оковратника", адвоката, рачуновођа, јавних званичника и судских службеника, који су им омогућавали пословање.

"Мафије се мењају и развијају заједно са остатком друштва. Све више личе на нас остале", рекао је Гратери, додајући да је 'Ндрангета' пустила корене и на богатом северу Италије и у већем делу Европе, као и у Канади, САД, и чак у Аустралији.

Случај је евоцирао успомене на такозвано "Маxи суђење" које је 1980-их озбиљно ослабио мафијашку организацију Коза Ностра на острву Сицилији, али је мафија 1992. године убила два водећа тужиоца у том случају, Ђованија Фалконеа и Паола Борселина, као одмазду због стављања стотина мафијаша иза решетака.

Гратери (62) има наоружану пратњу откако је први пут почео да истражује "Ндрангету" 1989. године, али сада води још више рачуна како улози постају све већи.

"Тренутно сам опрезнији него обично. Не идем ни 10 метара без свог блиндираног аутомобила, нисам био у ресторану више од 20 година, а у биоскоп нисам ишао више од 30 година. Увек сам затворен. Једем у канцеларији. Моја кућа је у основи бункер. Имам добар тим телохранитеља", изјавио је Гратери.

Седиште организације је у Калабрији, одакле управља својим криминалним пословима широм света.

Сматра се да "Ндрангета" контролише значајан део европске трговине кокаином и пере огромне суме новца путем мреже истурених компанија.

среда, 28. фебруар 2024.
11° C

Коментари

Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво