Читај ми!

Париски мировни форум почиње у петак, Србију представља председник Вучић

Париски мировни форум, који окупља представнике међународних организација и лидере држава, међу којима је и председник Србије Александар Вучић, почеће сутра у Паризу. Главне тезе првог дана скупа су екологија, дигитални свет, очување мира и смањење неједнакости. Вучић се састаје са председником Француске и премијером Белгије.

Шесто издање Париског мировног форума, под називом "Тражење заједничког основа у свету супарништва", посвећено је највећим изазовима данашњице и тражењу ефикасних одговора на најхитније светске изазове, попут рата у Украјини и сукоба између Израела и Хамаса на Блиском истоку.

Форум се отвара сесијом "Париски пакт за људе и планету", а једна од главних теза је како да се државе позиционирају у свету који је обележен ривалством, најпре САД и Кине.

Четири главне теме почетне сесије биће еколошка решења, обезбеђивање безбеднијег и етичног дигиталног света, смањење неједнакости и и очување мира.

Форум ће отворити председник Француске Емануел Макрон, а од шефова држава говориће и председник Гане Нано Акуфо-Адо, председник Сенегала Маки Сал, председник Кеније Вилијам Руто, као и председник Владе Барбадоса Миа Амор Мотли.

Међу говорницима су и генерална директорка Међународног монетарног фонда Кристалина Георгијева, председник Светске банке Аџеј Банга, председник Института за економски раст Нанд Кишоре Синг и генерални секретар Организације за економску сарадњу и развој Матиас Корман, те представници Уједињених нација (УН).

Форум се одржава поводом Међународног дана борбе против фашизма и антисемитизма, а у знак сећања на "Кристалну ноћ", и 1938. годину када је извршен велики погром Јевреја. 

Вучић се састаје са Макроном 

Уочи почетка Форума, председник Србије Александар Вучић састаће се са премијером Краљевине Белгије Александром Декроом, као и председником Француске Емануелом Макроном.

Вучић је уочи посете изјавио да је Париски форум прилика да се на маргинама скупа, и у миру, разговара са многобројним светским лидерима.

Главни догађај представља обележавање Дана примирја 11. новембра, када је склопљено примирје у Првом светском рату 1918. године.

Париски мировни форум, чији је иницијатор Макрон, одржава се од 2018. са циљем да окупи све глобалне актере.

Заснован је на идеји међународне сарадње као кључног фактора за суочавање с глобалним изазовима и осигуравање трајног мира.

Форум се организује у партнерству са Међународном агенцијом за енергетику, ЕУ, ММФ-ом, Организацијом за економску сарадњу и развој, Организацијом УН за образовање, науку и културу и Програм УН за развој.

петак, 03. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво