Читај ми!

Пораст расизма у Европи – због боје коже не могу да изнајме стан или пронађу посао

Агенција за основна права грађана Европе (ФРА) објавила је истраживање о порасту расизма у државама чланицама Европске уније, а најгори резултати забележени су у Немачкој, Аустрији и Финској. Случајева расне дискриминације је за 20 одсто више него што је забележено у претходном истраживању, истиче се у извештају, а пријављени су у скоро свакој сфери живота – од школовања до тржишта рада.

У истраживању Агенције се наводи да је расизам "свепрожимајући" и "немилосрдан", а да је већина испитаника пореклом из Африке више пута пријављивала неки вид расне дискриминације – од вербалног злостављања деце до немогућности да пронађу стан због боје коже.

Чак 45 одсто испитаника, од укупно 6.752 анкетирана у тринаест земаља, искусило је расну дискриминацију, што је за шест одсто више него у претходном истраживању ФРА из 2016. године.

У Немачкој (76 одсто) и Аустрији (72 одсто) три од четири испитаника доживела су расну дискриминацију у последњих пет година, што је за 20 одсто више него 2016, када је око 50 одсто анкетираних у Немачкој и Аустрији доживело расно насиље или дискриминацију.

Директор Европске агенције за основна права Мајкл О’Флаерти каже да су резултати срамни и поражавајући.

"Нема никаквог побољшања од нашег последњег истраживања. Уместо тога, грађани афричког порекла суочавају се са све већом дискриминацијом само због боје коже", рекао је О’Флаерти, а преноси Ројтерс.

Истакао је да расизам и дискриминација не би требало да имају места у европском друштву и да ЕУ мора да искористи резултате истраживања како би у будућности осигурала да грађани афричког или било ког другог порекла уживају иста права.

Последице раста европске деснице на расизам у ЕУ

Пораст расизма у овим земаљама дешава се упоредо са растом популарности екстремно десно оријентисаних политичих опција у Немачкој и Аустрији.

Алтернатива за Немачку (АфД) је након савезних избора 2017. године била трећа странка по снази у Немачкој, уједно и највећа опозициона партија. Иако су 2021. остварили слабије резултате, утицај АфД-а је и даље значајан.

Слободарска партија Аустрије (ФПО) своју политику заснива на антиимиграционим законима и води у анкетама уочи општих аустријских избора 2024.

Предизборна истраживања предвиђају победу ФПО.

Свакодневни живот грађана афричког порекла – отежано школовање, тражења посла или стана

У истраживању се наводи и како расизам утиче на свакодневни живот људи.

Сваки четврти испитаник (23 одсто) је открио да није могао да изнајми стан или кућу због етничког порекла.

Такође, скоро четвртина анкетираних родитеља афричког порекла (23 одсто) је навело да су њиховој деци упућени увредљиви коментари због боје коже. Највише у Ирској (39 одсто), Немачкој и Финској (38 одсто), те Аустрији (37 одсто).

Истраживањем је утврђено да због расне дискриминације деца афричког порекла, у односу на општу популацију, чешће одустају од основног образовања.

Просечно, стопа запослености међу грађанима афричког порекла доби од 20 до 64 године је 71 одсто, слично општој стопи запослености од 73 одсто. 

Међутим, скоро трећина испитаника је радила „тешке послове“ у услужном сектору, што је за око 10 одсто више него у општој популацију.

Грађани афричког порекла су и несразмерно преквалификовани за тренутна занимања, пише у извештају.

Утврђено је да трећина испитаника са факултетским образовањем обавља послове за које је потребно основно или средње стручно образовање.

Наводи се и да трећина запослених афричког порекла има уговор на одређено време, што је три пута више од просека.

Испитаници у истраживању су рођени у земљама подсахарске Африке или су потомци имиграната којима је барем један родитељ рођен у подсахарској Африци.

Анкета је спроведана у Аустрији, Белгији, Данској, Финској, Француској, Немачкој, Ирској, Италији, Луксембургу, Пољској, Португалији, Шпанији и Шведској.

четвртак, 02. мај 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво