Нове оптужбе против турских официра

Оптужено још осам високих официра за ковање завере за обарање происламске владе у Турској. Политичко и војно руководство састало се у Анкари поводом масовног хапшења високих официра.

Суд у Истанбулу оптужио je још осам турских официра да су учествовали у завери за рушење происламске владе 2003. године. До сада је укупно оптужено двадесет официра. Политичко и војно руководство Турске састали су се у Анкари поводом масовног хапшења високих официра, оптужених за планирање државног удара.

На састанку су били председник Републике Абдулах Гул, премијер Реџеп Тајип Ердоган и начелник Генералштаба Оружаних снага, генерал Илкер Басбуг.

Осам осуњичених, међу којима има активних официра и оних који су у пензији, укључујући и два бивша генерала, испитивани су више сати, а затим им је одређен притвор у цивилним и војним затворима у Истанбулу.

Претходно је јуче у току дана исти суд оптужио 12 високих официра турске војске, међу којима и два активна адмирала, једног адмирала и једног генерала у пензији, да су припадалли тајној организацији.

Судски поступак уследио је након хапшења групе од око 50 официра због сумње да су учесници плана скованог 2003. године да се у земљи изазове хаос како би се оправдао војни удар.

Ухапшени се оптужују да су планирали да сруше владајућу Партију правде и развоја (АКП), на власти од 2002. године.

Суд је такође одлучио да ослободи десетак осумњичених официра који су испитивани после хапшења у понедељак.

Хапшења су знатно повећала напетост између армије на коју се у Турској традиционално гледа као на заштиттника секуларног Устава и владе премијера Реџепа Тајипа Ердогана, која има исламске корене.

Хапшење је знатно повећало напетост између Оружаних снага које важе за чувара секуларног Устава и происламске Владе. Уследили су опозициони захтеви за превремене изборе, а политичка криза потреса и тржиште.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару