Читај ми!

Много Трампа, један Паja Патак и ниједна оптужница – шта је обележило другу републиканску дебату

Страначки ривали Доналда Трампа сукобили су ставове на хаотичној председничкој дебати, током које су нападали одсутног бившег председника, као и актуелног председника Џозефа Бајдена. Представили су и своје ставове када је реч о односу према Кини, Украјини, имиграцијама и привреди.

Много Трампа, један Паja Патак и ниједна оптужница – шта је обележило другу републиканску дебату Много Трампа, један Паja Патак и ниједна оптужница – шта је обележило другу републиканску дебату

Утисак медија је да ниједан од седам републиканских кандидата није успео да се истакне у дебати и то искористи да промени динамику унутарстраначког такмичења у којем засад убедљиво води Доналд Трамп, упркос томе што су против њега подигнуте четири оптужнице – а које током двочасовног стриминга нису ни поменуте, наводи Ротјерс.

Ни у претходној дебати у Висконсину, прошлог месеца, Трамп није учествовао. Ипак, неколико минута пре него што је дебата почела, он се обратио радницима аутомобилске индустрије у Мичигену. 

Избегавајући обе дебате, бивши председник је дао до знања да је фокусиран на Бајдена, свог бившег, а можда и будућег противника, а не на републиканске кандидате који, према анкетама, знатно заостају за њим.

У дебати су учествовали Ники Хејли, Мајк Пенс, Рон Десантис, Крис Кристи, Вивек Рамасвами, Тим Скот и Даг Бергам.

Кандидати су у председничкој библиотеци Роналда Регана често занемаривали правила дебате и упадали једни другима у реч како би уштедели своје време.

Гувернер Флориде Рон Десантис прозвао је Трампа због тога што је, како каже, "нестао у акцији“ и додао трилионе долара на државни дуг.

"Вечерас би требало да буде на овој сцени“, рекао је Десантис у председничкој библиотеци Роналда Регана у Калифорнији.

Иако је претходно виђен као највећи противкандидат Доналда Трампа, истраживања јавног мњења показала су да је подршка коју је Десантис имао опала, што је можда и довело до тога да након неколико месеци избегавања директне конфронтације сада нападне бившег председника.

Роналд Десантис (45) је, иначе, постао познат у САД због противљења владиној политици током пандемије ковида.

Бивши гувернер Њу Џерзија Крис Кристи, познати Трампов критичар, рекао је да се Трамп плаши дебате и назвао га Доналдом Даком (Donald Duck – Паја Патак) због прескакања дебате.

Мајк Пенс, који је био потпредседник у време Трамповог мандата од 2017. до 2021. године, понудио је благу критику Трампових настојања да централизује власт, обећавајући да ће "вратити моћ" државама.

Бивша амбасадорка при Уједињеним нацијама Ники Хејли рекла је да је Трамп заузео погрешан приступ када је реч о Кини, фокусирајући се искључиво на трговину, а не на шира безбедносна питања.

Ники Хејли се надала да ће упечатљивим наступом у дебати уверити неке републиканске донаторе да има најбоље изгледе за смену Трампа.

Мета критика републиканских кандидата био је и Џозеф Бајден, који је и потенцијални кандидат из редова демократа за председничке изборе 2024. Они су осудили његово руковођење економијом и управљање границом са Мексиком.

Ројтерс истиче да већина кандидата има једноцифрену подршку у националним анкетама, а да су већи део вечери провели нападајући једни друге.

Као и на првој дебати у августу, предузетник и републикански новајлија Вивек Рамасвами више пута је на себе навукао бес искуснијих противника.

"Сваки пут кад те чујем, осећам се мало глупље“, рекла му је Ники Хејли након што је стао у одбрану Тиктока, друштвене мреже у кинеском власништву која је изазвала безбедносну забринутост међу америчким званичницима.

Рамасвами је, наиме, рекао да користи апликацију за повезивање са младим бирачима.

У завршном делу дебате, модераторка Дана Перино је рекла да је номинација Трампа за републиканског кандидата неизбежна док год постоји велики број кандидата са малом подршком.

"Анкете не бирају председнике, бирачи бирају председнике", одговорио је Де Сантис.

Модератори нису питали кандидате за Трампове бројне правне проблеме – он се суочава са оптужницама за четири кривична дела, а у уторак је судија државе Њујорк утврдио да је извршио превару надувавањем вредности своје имовине.

Заједничко свим кандидатима било је то што су напали политику Бајденове администрације према јужној граници са Мексиком.

Де Сантис је обећао да ће распоредити америчку војску како би штитила од мексичких картела, док је Рамасвами рекао да ће покушати да укине доделу држављанства деци илегалних имиграната.

Већина кандидата је изразила подршку за наставак помоћи Украјини, иако је Де Сантис рекао да неће понудити "бланко чек". Рамасвами, који је рекао да ће прекинути помоћ, упозорио је да подршка Украјини гура Русију даље ка Кини, што је поново изазвало критике његових ривала.

субота, 01. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије