Читај ми!

Музичари против републиканаца – Еминем: Престаните; Ентони: Бесан сам

Коришћење музике у политичке сврхе није ништа ново. Она неретко делује као "украс" који би требало да мобилише бираче или демонстранте и пробуди одређену емоцију, понекад неопходну за промену естаблишмента. Док се полако загрева дебата у Америци око тога ко би могао да буде 47. председник, репер Еминем захтевао је да "републикански новајлија" Вивек Рамасвами престане да користи његове стихове на предизборним скуповима. Донедавно мало познати кантри-кантаутор Оливер Ентони чија је песма "Rich mеn north of Richmond" пуштeна на првој дебати републиканаца каже да је због тога "разочаран и бесан" и да песма нема никакве везе са Џоом Бајденом.

У писму које је пренео Дејли мејл, представник Еминемовог издавача пренео је адвокату републиканца Вивека Рамасвамија да се музичар успротивио употреби његових композиција и да је поништио лиценцу за њихово коришћење.

Писмо датирано на 23. август појавило се у јавности неколико недеља након што је Рамасвами, инвеститор и новајлија у политици, монтирао импровизовани наступ на Еминемову песму Lose Yourself на Државном сајму у Ајови, зачудивши многе републиканце, али обезбедивши тиме "извесну меру реномеа на интернету".

У писму Рамасвамиjевом штабу, Broadcast Music Inc навео је да ће "свако извођење Еминемових дела у кампањи ‘Вивек 2024’ од тог датума надаље сматрати материјалним кршењем споразума за који BMI задржава сва права и правна средства".

У изјави за Мејл, портпарол Рамасвамија рекао је да ће на жалост америчког народа, морати да препусте реповање правом Слим Шејдију.

Рамасвами је изазвао значајну медијску пажњу на првој републиканској дебати у Висконсину љутитим и бурним наступом, сукобом са другим кандидатима и тврдњом да су "климатске промене превара".

Међутим, Рамасвамијева љубав према репу, а посебно према Еминему, одавно је позната. Као студент на Харварду, будући биотехнолошки предузетник реповао је под именом "Да Век". Како је говорио, управо је Lose Yourself била "његова лична тема".

Рамасвами о себи говори као о "контрашу", а медији га неретко виде као аутсајдера који међу републиканским кандидатима за номинацију покушава да се постави користећи сличне ставове као и бивши председник САД Доналд Трамп, пре свега у вези са његовом агендом "Америка на првом месту". 

Уосталом, као и Рамасвами, и Трамп је примио неколико писама музичара у којима су захтевали да престане да користи њихову музику у предизборне сврхе – Ролингстонси, Квин, Фарел Вилијамс, Адел. 

Такође, Фу фајтерси су били против тога да Џон Мaкејн користи њихову нумеру My hero.

Оливер Ентони: Песма нема никакве везе с Бајденом

Оливер Ентони, кантаутор и извођач мегахита Rich mеn north of Richmond, напао је републиканске кандидате за председника који су расправљали о његовој песми током дебате у Милвокију.

"Било је смешно видети моју песму на тој председничкој дебати. Зато што сам написао ту песму о тим људима па да они морају да седе тамо и слушају то, то ме је разбеснeло. Било је смешно видети одговор на то", рекао је Ентони након дебате.

Његову песму су многи на политичкој десници видели као химну против естаблишмента, док су је неки левици критиковали видевши у њој напад на оне који примају социјалну помоћи.

На почетку републиканске дебате у Висконсину пуштен је део песме. Водитељка Фокс њуза Марта Мекалум рекла је да Ентонијеви "стихови говоре о отуђењу, о дубокој фрустрацији због стања у ком се налазе влада и земља и да је Вашингтон око 160 километара северно од Ричмонда".

На питање Рону Десантису зашто та песма толико погађа у жицу баш сада, гувернер Флориде је одговорио да је Америка у паду и да је пад могуће избећи.

"То је избор. Морамо да вратимо Џоа Бајдена у његов подрум и да преокренемо амерички пад", одговорио је Десантис.

Оливер Ентони, међутим, тврди да оно што му је засметало је да види како се песма "увија у политику".

"Разочаран сам што то видим. На пример, отежавајуће је видети људе на конзервативним вестима који покушавају да се идентификују са мном, као да сам ја један од њих. Та песма нема никакве везе са Џоом Бајденом. Знате, много је већа од Џоа Бајдена. Та песма је написана о људима на тој сцени и много више, не само о њима", рекао је Ентони у десетоминутном видеу објављеном из кабине камиона.

Тешко је, додаје Ентони, "послати поруку о својој политичкој идеологији или веровању о свету у три минута".

"Али мрзим да видим да се песма користи као оружје, као што видим. Видим да десница покушава да ме окарактерише као једног од својих. И видим да левица покушава да ме дискредитује, ваљда у знак одмазде. То мора да престане", рекао је Ентони.

Рекао је да је одговор на његову песму прешао партијске границе.

"Ако гледате видео-снимке на Јутјубу, то нису конзервативни људи који реагују на песму. Није ни нужно да Американци реагују. Не знам да сам видео да је било шта наишло на тако позитиван одговор тако разнолике групе људи. И мислим да то ужасава људе о којима певам у тој песми. И учинили су све што су могли у последње две недеље да изгледам као будала, да врте моје речи, да би покушали да ме угурају у политичку канту", нагласио је музичар.

Каже да мора да се обрати и левичарима и да се његова песма односи на "неефикасност владе због политичара који седе у њој и који су заокупљени митом и изнудом".

"Знате, ми можемо да подстакнемо прокси рат у страној земљи, али не можемо да бринемо о својој. То је све што песма покушава да каже", казао је Ентони.

петак, 10. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара