Читај ми!

Четврта и најтежа оптужница против Трампа, свака му доноси новац и популарност

Четврта оптужница у пет месеци против бившег председника САД Доналда Трампа можда је и најтежа до сада, јер укључује заверу, рекетирање и оно што је за Американце посебно важно, покушај да се промени изборна воља, каже за РТС доцент Факултета политичких наука Стеван Недељковић.

Бивши амерички председник Доналд Трамп и још 18 особа против којих је велика порота у савезној држави Џорџији подигла оптужницу због покушаја да преокрену изборни пораз у тој држави 2020. године, имају рок до 25. августа да се појаве пред судом. Окружна тужитељка најавила је да планира да се суђење одржи у року од шест месеци. О четвртој оптужници у пет месеци против Трампа, и зашто је она посебно важна, за РТС је говорио доцент Факултета политичких наука Стеван Недељковић. 

Да ли је последња у низу оптужница против бившег америчког председника, можда и најтежа по Трампа? Јер њега и још 18 оптужених гони као криминалну организацију, по прописима који су кројени по мери мафије?

– Можда и јесте, јер укључује заверу, рекетирање и оно што је за Американце посебно важно, а то је покушај да се промени изборна воља и у том погледу не знам колико ће имати ефекта на бирачко тело, али ако погледамо материјалне доказе, Трамп има разлога да се прибојава ове оптужнице много више него оне која долази из Њујорка, Вашингтона или са Флориде.

Може ли у овом случају Трамп да каже – то је политички говор, да се позове на Први амандман?

– Као и за сваку другу оптужницу, Трамп је говорио да је реч о политичком обрачуну Демократске партије, која је окупирала државу и такав однос се конструише према њему.

Нисам сигуран да Трамп може тим наративом да покрије све, нарочито сада када постоје материјални аудио докази, где се чује да  је он тражио да се изврши притисак на званичнике Џорџије, да понове изборе, да нађу хиљаде гласова како би он добио тих 16 електорских гласова из Џорџије, што је по мом суду опасно.

Да ли је тежина оптужнице из Џорџије и то што не би могао да је се ослободи ни да постане председник 2024, за разлику од федералних оптужби од пре две недеље?

– Да, зато што долазе са нивоа савезне државе и у том погледу су државне оптужнице много теже од федералних, где он може да их као председник у потпуности анулира. И то јесте један од елемената који је, чини ми се, утицао по реакцијама из правног тима, да је реакција била најоштрија.

Из оптужнице у оптужницу нижу се и оцене да би баш наредна могла да обори Трампа, али он и даље снажно стоји код републиканских бирача. Убедљиво води у анкетама испред гувернера Флориде, остали имају једноцифрену подршку. Да ли ће Трамп кампању следеће године водити из суднице, како ће то изгледати?

– Два суђења су већ заказана за март и за мај следеће године тако да ће, ако победи на изборима, на њих ићи као председник САД. За наредне две оптужнице суђења нису заказана. Нисам сигуран шта Трамп може да уради па да његова популарност падне.

У овом тренутку, разлика у односу на другопласираног гувернера Флориде је преко 40 одсто, и ако нас нешто учи правилност у америчком политичком систему и у изборном систему јесте да у ово доба изборног циклуса, ако имате више од 20 одсто подршке, са извесношћу добијате номинацију ваше партије.

Доналд Трамп у овом тренутку има 40 одсто и нисам сигуран шта је то што би могао да уради, а да не буде републикански кандидат. Можда само једна ствар, која није извесна, а то је, ако се са пуном извесношћу може рећи да не може да добије Џозефа Бајдена или неког другог демократског кандидата, али по истраживањима јавног мњења су прилично изједначени, када је реч о очекиваним резултатима избора 2024.

Како оптужнице финансијски утичу на Трампову кампању? Наводи се да највећи део одлази на адвокате а, са друге стране, управо су оптужнице повод републиканцима да уплаћују донације на рачун Трампове кампање.

– Ово је један врло значајан елемент финансирања кампање Доналда Трампа, јер он од децембра 2020. године прикупља милионе за финансирање своје кампање и за финансирање адвоката. Свака нова оптужница додаје нову енергију у финансирање изборне кампање Трампа.

Само у другом кварталу 2023. године успео је да прикупи 35 милиона долара, што је огромна свота новца за финансирање овог дела кампање, када још немамо искристалисана два кандидата на председничким изборима и када још није изборио номинацију. Очекујем да ће му трећи квартал донети још више новца.

Шта ови процеси говоре о стању америчке демократије? Да институције функционишу или, како тврди део републиканаца, да показују намеру да спрече Трампа да се поново кандидује?

– Морамо да видимо да су оптужнице подигнуте против Доналда Трампа, човека који није много марио за правила, не кажем да нема политичке мотивације, али постоји мислим и нека врста огрешења о право, да ли из незнања, необавештености, осионости или нечег трећег.

Нисам сигуран да све ово можемо да подведемо под политички обрачун против Доналда Трампа, шта више с обзиром на енергију коју оптужнице дају кампањи и чини ми се да је то могло да се очекује, нисам сигуран да Демократској партији и њиховом главном претенденту Џозефу Бајдену одговара овакво стање.

И актуелни председник се суочава са истрагом специјалног тужиоца у вези са задржавањем државних докумената, а његов син са оптужбама са утају пореза и илегално поседовање оружја. Да ли ћемо гледати политички обрачун кандидата оптерећених правним проблемима?

– Обојица су у овом тренутку оптерећени правним проблемима и једина неизвесност у овом тренутку је да ли ће против Хантера Бајдена и Џозефа Бајдена бити подигнуте оптужнице и да ли ће Бајден као оптужени учествовати у кампањи. Све нам то говори да суштински живимо у неуобичајеним временима, јер имамо двојицу учесника у предизборима у обе партије који имају озбиљне правне изазове.

Очекујете ли репризу 2020: Трамп против Бајдена?

– У овом тренутку то делује најизвесније. Рон Десантис је значајно пао, толико да је покушао неком шок терапијом да промени свог главног менаџера кампање и на тај начин се одлучи за стратегију, која је у прошлости била успешна за Барака Обаму, Џона Керија, Џона Макејна, да кад вам не иде добро, направите шок терапију и то да нову енергију, нисам сигуран да ће то успети, јер нико од набројаних није са друге стране имао Доналда Трампа.

среда, 26. јун 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару