Читај ми!

Иран и САД разменили затворенике, Вашингтон најавио мере због нелегалног притварања странаца

Пет иранских држављана који су били притворени у САД ослобођени су, јавила је иранска телевизија Прес наводећи да су двојица ослобођених на путу за Техеран. Од пет Иранаца који су били затворени у САД само двојица враћају у Иран, док су двојица затражила да остану у САД, а пети је изјавио да жели да оде у неименовану земљу да би се придружио својој породици. Вашингтон предузима мере да позове на одговорност ирански режим због праксе нелегалног притварања страних држављана.

Пет иранских држављана који су били притворени у САД ослобођени су, јавила је иранска телевизија Прес наводећи да су двојица ослобођених на путу за Техеран.

Иранска телевизија Прес је раније пренела да су Мехрдад Моин-Ансари и Реза Сархангпур-Kафрани, слетели у Доху из Сједињених Америчких Држава, пренео је Ројтерс.

У међувремену, пет америчких држављана напустило је Иран и слетело у Доху у оквиру размене заробљеника са САД и трансфер од шест милијарди долара иранског новца који је Вашингтон замрзао.

Амерички званичници дочекали су на међународном аеродрому у Дохи пет Американаца који су ослобођени из притвора у Ирану, пренео је раније Ројтерс наводећи да је Американце током лета за Доху пратио швајцарски амбасадор у Ирану, потврдио је за британску агенцију поуздани извор.

Раније данас, портпарол иранског министарства спољних послова потврдио је да се од пет Иранаца који су били затворени у САД само двојица враћају у Иран, док су двојица затражила да остану у САД, а пети је изјавио да жели да оде у неименовану земљу да би се придружио својој породици.

Стејт департмент: Предузимамо мере против Ирана због праксе нелегалног притварања странаца

Стејт департмент саопштио је данас да, док САД славе ослобађање пет америчких држављана из "неправедног" притвора у Ирану, Вашингтон такође предузима мере да позове на одговорност ирански режим због праксе нелегалног притварања страних држављана и да би га одвратио од евентуалних будућих таквих поступака.

У саопштењу се наводи да САД сматрају да су иранско Министарство за обавештајне послове и безбедност (МОИС) и бивши ирански председник Махмуд Ахмадинеџад умешани у незаконито притварање америчких држављана, укључујући отмицу и притварање Боба Левинсона уз одобрење високих иранских званичника. Левинсон је нестао 9. марта 2007. године у Ирану, док је био у мисији за Централну обавештајну службу (ЦИА). 

Стејт департмент је позвао Иран да у потпуности објасни шта се десило Левинсону, од његовог првобитног заточеништва до вероватне смрти.

У саопштењу се истиче да Вашингтон такође предузима кораке да уведе визна ограничења за три службеника иранске владе за које се верује да су одговорни или саучесници у озбиљним злоупотребама или кршењима људских права, као и за узимање талаца или незаконито притварање америчких и страних држављана.

Вашингтон је најавио ограничења и за два иранска затворска службеника због њихове умешаности у тешка кршења људских права, односно окрутно и нехумано поступање према затвореницима. Наводи се да те особе и чланови њихових ужих породица не испуњавају услове за улазак у САД.

САД ће наставити да раде на томе да се врате кући амерички држављани који су незаконито притворени у иностранству и да позову на одговорност оне који су умешани у њихово незаконито затварање, истиче се у саопштењу.

четвртак, 18. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару