Јанукович положио заклетву

Украјина ће заузети неутралан положај на међународној сцени, рекао приликом полагања заклетве нови председник Виктор Јанукович.

На инаугурацији за председника Украјине, Виктор Јанукович положио је заклетву и постао четврти председник Украјине од стицања независности 1991. године.

Јанукович је поручио у свом инаугурационом говору пред Скупштином да ће Украјина заузети неутралан положај на међународној сцени.

"Изазови којима се суочава међународна заједница налажу да се ујединимо на најширем могућем нивоу. Ми смо спремни да учествујемо у овом процесу као несврстана европска земља", рекао је Јанукович.

Агенција Франс прес наводи да је овим Јанукович наговестио да неће настојати да приближи Украјину ни Русији ни Западу.

Такав Јануковичев став у контрасту је са ставом његовог прозападног претходника Виктора Јушченка који се залагао за укључење Украјине НАТО-у.

Нови председник Украјине Виктор Јанукович рекао је да ће Украјина "као мост између истока и запада" следити спољну политику која ће тежити подједнаком партнерству са Русијом, Европском унијом и Сједињеним Државама.

У знаку да нови украјински председник неће одустати од приближавања земље Европској унији, његови саветници су најавили да ће његово прво званично путовање у иностранство бити у Брисел, а не у Москву.

Церемонију инаугурације, којој су присуствовали бројни светски лидери, бојкотовали су бивши председник Виктор Јушченко и Јануковичева ривалка на изборима, актуелна премијерка Јулија Тимошенко.

Инаугурацији присуствује 11 шефова држава, 15 министара спољних послова и четири председника парламента, јавила је агенција Франс прес.

ОЕБС: Транспарентни избори

Према коначним званичним резултатима, Јанукович је у другом кругу председничких избора 7. фебруара добио 3,48 одсто гласова више од ривалке, украјинске премијерке Јулије Тимошенко.

Премијерка је најпре најавила да ће се жалити на резултате избора, али је касније изјавила да повлачи захтев, тврдећи да јој је пред судом "немогуће да одбрани своја права".

ОЕБС је саопштио да су избори били поштени и транспарентни, а исто су оценили и посматрачи из других међународних организација који су пратили украјинске изборе.

Одлазећи председник Украјине Виктор Јушченко изјавио је да би политика новоизабраног шефа државе Виктора Јануковича могла да врати Украјину у вазални положај према Русији и додао да су Јануковичеви планови деградирајући за државу и да ће лоше утицати на европски пут Украјине.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару