Казне због снимка злостављања

Тројица менаџера "Гугла" осуђена у Италији на казне од три до шест месеци условно јер је 2006. године на Интернет постављен снимак злостављања аутистичног дечака.

Суд у Милану тројицу менаџера Интернет претраживач "Гугла" прогласио je кривим за кршење права на приватност зато што су дозволили да се снимак злостављања аутистичног дечака постави на Интернет.

Тројица менаџера осуђена су на казне од три до шест месеци условно, а ослобођени су оптужби за повреду части. Четврти оптужени ослобођен је свих оптужби.

Осуђени су старији потпредседник Дејвид Драмонд бивши директор финансија Џорџ Рејес и саветник за приватност Питер Флајшер, док је виши маркетинг менаџер Арвинд Десикан ослобођен оптужби.

"Ова пресуда јасно показује однос између права компанија, као што је Гугл и заштите људског достојанства које је по нама увек приоритет", каже тужилац Алфредо Робледо.

Суђење је изазвало велику пажњу јавности пошто би могло, сматра АП, да помогне у процени да ли је Интернет у Италији отворена, саморегулаторна платформа или садржај мора пажљивије да се надгледа.

"Гугл", чије је седиште у Калифорнији, раније је саопштио да ово суђење сматра претњом слободи на Интернету пошто би могло да примора провајдере да покушају немогуће, односно да контролишу хиљаде сати материјала који се свакодневно постављају на сајтове као што је "Јутјуб" (YouTube).

"Жалићемо се јер сматрамо да је пресуда претња слободи, која је основа постојања Интернета. Нико од наших људи који су осуђени, није имао ништа са тим снимком и његовим стављањем на Интернет", наводи Бил Ечиксон директор у Гуглу.

Тужилаштво је заступало став да се у о овом случају не ради о цензури, већ о уравнотежењу слободе изражавања са правима појединца. Тужбу је поднела организација која се бори за права оболелих од Дауновог синдрома "Виви даун".

Та група је обавестила тужилаштво о снимку из 2006. године на коме је приказано како група деце туче и вређа аутистичног дечака у једној школи у Торину. "Гугл Италија", чије је седиште у Милану, на крају је уклонио спорни снимак са Интернета.

То се дешавало непосредно пре него што је "Гугл" преузео "Јутјуб" 2006. године.

Захваљујући том снимку и сарадњи Гугла, четворица напасника су идентификована и пред судом за малолетнике осуђена на друштвено-користан рад.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару