Читај ми!

Хамас и Исламски џихад против Фатаха, сенка Ел Аламејна на Западној обали

Сукоби између палестинских власти и припадника Хамаса и Исламског џихада на Западној обали после неуспешног покушаја помирења бројних палестинских франкција прошле седмице у Египту. Присталице Махмуда Абаса оптужују Иран за "малигни" утицај. Палестинске власти су ционистички агенти, тврде Хамас и Исламски џихад.

Хамас и Исламски џихад против Фатаха, сенка Ел Аламејна на Западној обали Хамас и Исламски џихад против Фатаха, сенка Ел Аламејна на Западној обали

Мање од две седмице одржале су се наде Палестинаца да би недавни састанак у египатском Ел Аламејну могао довести до почетка процеса помирења међу бројним фракцијама, јер су у Џенину почели озбиљни сукоби палестинских власти и две најутицајније радикалне фракције - Хамаса и Исламског џихада.

Серију инцидената покренуло је хапшење писца и уредника локалних новина, блиског Исламском џихаду, после чега су групе наоружаних особа почеле да опседају полицијске станице тражећи ослобађање неколицине затвореника.

"Вук се ушуњао у фарму... Петао је закукурикао и вукови су побегли. Стадо је успело да преживи, али је пастир одлучио да прослави тако што ће заклати петла", јавио је палестински дневник Фелестин описујући догађаје који су довели до хапшења локалног новинара.

Од уторка касно увече, обе стране су бесомучно пуцале и испаљивале патроне сузавца. Локални извори наводе да су у пуцњави рањене три особе.

Припадници Хамаса и Исламског џихада су, истовремено, тражили о ослаобађање Калида ел Араравија, који се иза решетака нашао јер је вређао локалне функционере Фатаха.

За Фатах, на чијем челу се налази палестински председник Махмуд Абас, ипак, већи проблем представља чињеница да су припадници "његових" Мученика Ал аксе учествовали у сукобима раме уз раме са Хамасом и Исламским џихадом.

Готово истовремено, маскирани нападачи пуцали су на јеврејску породицу на Западној обали. Жена је рањена, а нови у серији напада резултирао је потером израелских специјалаца за виновницима инцидента.

Фатах опутужује Иран, Хамас, Исламски џихад...

Палестинске власти су, одмах, за нове инциденте оптужилe Иран, који већ месецима слови као главни иницијатор сукоба на палестинским територијама и "тихи" упад на израелску територију.

"Разбојници" и "лопови", како су палестинске власти описале политичке противнике, одмах су узвратили оптужбе називајући Абасове чиновнике "ционистичким агентима" и "шпијунима", који бране интересе Израела радије него Палестинаца.

Одмах после размене оптужби, палестинске власти су упале у неколико локалних болница тврдећи да се и њима крију припадници Хамаса и Исламског Џихада. У тим акцијама нико није ухапшен.

Готово истовремено, са разгласа постављених на локалне џамије чуле су се осуде поступака палестинских власти и позиви на даље протесте до ослобађања неколицине присталица радикалних фракција.

Пуцњава у Џенину, суштински, представља крах нада Махмуда Абаса да ће под окриљем Фатаха успети да формира заједнички фронт мирне борбе за права Палестинаца.

У Ел Аламејну су се окупили скоро сви представници палестинских фракција, осим Исламског џихада и Народног фронта за ослобођење Палестине, пре свега у знак протеста због акција палестинских власти на Западној обали.

Присталице Исламског џихада су, дан пре састанка у Египту, запалили полицијску станицу у Џенину, после чега је ухапшено још пет припадника те организације.

Страх од пројектила

Тел Авив последњих месеци сматра да Хезболах представља знатно већу опасност од Ирана, јер располаже са око 150.000 пројектила, па ће даље акције зависити од процена да ли вреди ризиковати ескалацију сукоба због десетак наоружаних људи смештених у пар импровизованих шатора.

Због изостанка успеха у преговорима у којима посредује мисија Уједињених нација УНИФИЛ, све већи број израелских официра сматра да треба покренути брзу војну акцију, те једноставно протерати Хезболах са територије Израела.

Израелске обавештајне службе већ годинама сматрају да је нови рат с Хезболахом неизбежан, због чега акција војске ни у ком случају не би утицала на ионако известан развој ситуације.

Опрезнији упозоравају да би, у случају озбиљног сукоба, Хезболах могао да ка територији Израела испали чак 4.000 пројектила дневно, који би без проблема добацили до неколико градова, укључујући Хаифу.

Тај број је у суштини превелики за капацитете израелске противваздушне одбране, која је током рата 2014. године успела да за 50 дана сукоба неутралише већину од 4.500 Хамасових примитивнијих ракета.

Током сукоба који су у мају избили након што су Израелци упали у џамију Ал Акса, Исламски џихад је испалио 1.234 пројектила, односно просечно 308 дневно. Хамас и Исламски џихад располажу са примитивнијим пројектилима који се, од делова које им шаљу Хезболах и Иран, склапају у подрумима широм Појаса Газе.

Током рата 2006. године, израелско ваздухопловство уништило је неколико десетина Хезболахових пројектила пре него што је та организација уопште дошла у прилику да их лансира, али се ситуација од тада драматично променила, јер су Иранци у међувремену у регион допремили савременије пројектиле и радаре који су, наводно, распоређени дуж границе Либана и Сирије.

С обзиром на то да у близини Хезболахових положаја дуж Плаве линије практично нема израелских цивила, скептици сматрају да би ризиковање озбиљнијег сукоба због шачице наоружаних људи било бесмислено.

Истовремено, израелски извори тврде да талас ракетних напада на Израел у априлу представља показатељ нове стратегије Ирана – односно истовремених удара на Израел с више страна.

среда, 17. јул 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару