Цвета интернет криминал у Пољској

Интернет криминалци прошле године од Пољака украли скоро 20 милиона евра, што је 15 пута више него пре две године. Сваког дана 20 грађана улети у "сајбер" замку.

Прошла година донела је Пољској бум сајберкриминала, а према најновијим статистикама главне полицијске команде, преступи на Интернету увећани су за 30 одсто у односу на 2008. годину.

"Свака злочиначка група сада тражи за себе место и на Интернету. Сајберкриминал више нису неке егзотичне гласине о неким тамо хакерима", рекао је Маћеј Зајда из регионалне полиције у Гдањску.

Полицији широм Пољске прошле године се јављало у просеку 20 људи дневно да пријаве злоупотребу Интернета. Забележен је 6.351 преступ те врсте.

Укупна штета коју је у Пољској нанео сајберкриминал 2008. године износила је 1,35 милиона евра док је прошле године била чак 15 пута већа и достигла 18,95 милиона.

Пољски сајберкриминалци се посебно специјализују за такозвани "фишинг", превару и извлачење информација од наивних или непажљивих корисника Интернета, које касније могу да злоупутребе.

Прошле године повећао се и број напада на Пољаке који купују преко Интернета, а посебно на интернетским аукцијама.

Полиција у Гдањску је ухватила организовану мрежу 10 превараната који су преко сајта "Алегро", најпопуларнијег за аукције у Пољској, оштетили готово 1.000 људи из целе земље, а штета је достигла вредност од 75.000 евра.

Интернет полицајци 

Полиција је прошле године била знатно успешнија у борби против сајберкриминала и пошло јој је за руком да поведе истрагу у 2.200 случајева.

"Криминалце привлачи Интернет зато што су уверени да их нико неће открити, ни казнити. Таквих преступа ће, међутим, бити све више. Зато настојимо да у сваком одељењу полиције буде бар један информатичар", објаснио је Марћин Пјотровски из Више полицијске школе.

Сајберкриминалу на руку иде и то што све више Пољака користи Интернет, а прошле године то је већ било 49,5 одсто нације.

Број "интернаута", како Пољаци зову људе који се служе Интернетом, од 2001. године, када су чинили 12 одсто становништва , из године у годину расте темпом од најмање четири одсто годишње. 

Претходне 2008. године "интернаути" су представљали 45 одсто становништва, а сада их је готово половина.

За разлику од Чеха, који Интернет користе углавном на послу, Пољаци то чине најчешће код куће, њих 91,7 одсто, док се на послу на Интернету забавља 22 одсто.  Свега 0,8 одсто иде у интернет кафиће. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару