Бугарска није преговарала о штиту

Министарство спољних послова Бугарске саопштило је да се никада нису водили званични разговори са Сједињеним Америчким Држава о постављању делова ракетног штита на територији Бугарске.

Бугарска није одржала званичне разговоре са САД о постављању делова ракетног штита на њеној територији, саопштило је бугарско министарство спољних послова одговарајући на захтев Русије да објасни поменуте разговоре.

Русија је јуче затражила од бугарског амбасадора у Москви да објасни "циљеве и суштину" тих преговора. "Нисмо имали званичне разговоре са САД о том питању," саопштила је портпаролка бугарског министарства спољних послова Весела Чернева.

Бугарски премијер Бојко Борисов најавио је прошле недеље прелиминарне разговоре Вашингтона и бугарске владе о постављању америчког ракетног штита, оценивши да "Софија треба да покаже солидарност" према колективној европској безбедности.

Чернева је рекла да Бугарска, која је чланица ЕУ и НАТО, до сада није добила званичан позив на разговоре. Софија ће се држати заједничког става НАТО приликом доношења одлука о безбедности и одбрани, саопштило је министарство.

Разговори са Софијом су део обновљене идеје о ракетној одбрани америчког председника Барака Обаме који је одбацио план свог претходника Џорџа Буша о постављању радарских система и ракетних пресретача у Чешкој и Пољској.

Москва (не)зна планове Вашингтона

Москва је више пута тражила разјашњење Вашингтона о плановима за ракетни штит, изражавајући изненађење због понуде Румуније да на својој територији смести ракете пресретаче.

Амерички амбасадор у Софији Џејмс Ворлик изјавио је у једном јавном иступању да је Вашингтон већ незванично разговарао са Бугарском о овом питању.

Ворлик је рекао да су почетни разговори обављени и са другим земљама у региону и да се нада позитивном исходу преговора са бугарском владом, пренео је Ројтерс.

Међутим Александер Вершбов, помоћник америчког секретара одбане је јуче рекао Ројтерсу да Вашингтон до сада није тражио од Бугарске да на својој територији постави ракетни штит.

Русија на ове планове гледа као на претњу сопстевном нуклеарном арсеналу и незадовољна је мешањем Вашигнтона у некадашњу руску сферу утицаја.

Борисов је почетком ове недеље изјавио да Москва и Вашингтон играју сопствене игре на уштрб Бугарске.

"Толико је различитих мишљења изнесено са обе стране, а да нас нису ни консултовали. Правићу се да нисам чуо ни Русе ни Американце," рекао је бугарски премијер.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару