Читај ми!

Турска шири истрагу о грађевинским извођачима који су прекршили стандарде

Турска ће проширити истрагу о грађевинским извођачима за које се сумња да су прекршили безбедносне стандарде након разорног земљотреса који је погодио ту земљу, изјавио је турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу.

Сулејман Сојлу је рекао да су до сада идентификована 564 осумњичена, да је 160 особа формално ухапшено и да је велик број под истрагом.

"Наши градови биће изграђени на одговарајућим местима, наша деца живеће у јачим градовима. Знамо са каквим тестом се суочавамо и из овога ћемо изаћи јачи", рекао је он за државну телевизију ТРТ Хабер.

Сојлу је нагласио да је подигнуто око 313.000 шатора и да се поставља 100.000 контејнерских кућа у зони земљотреса.

Број погинулих у Турској у овомесечним разорним земљотресима порастао је на 43.556, рекао је Сојлу током ноћи.

Истакао је да је након првог земљотреса 6. фебруара било 7.930 накнадних потреса и да је више од 600.000 станова и 150.000 пословних објеката претрпело најмање умерену штету.

Ердоган: Обновићемо стамбене објекте у року од једне године

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган обећао је да ће обновити стамбене објекте у року од једне године.

"Око 865.000 људи живи у шаторима и 23.500 у контејнерским кућама, док је 376.000 у студентским домовима и пансионима ван зоне земљотреса", рекао је председник Турске. 

Курум: Уништено или озбиљно оштећено 164.000 зграда

Министар урбанизације Мурат Курум рекао је да је 164.000 зграда са више од 530.000 станова уништено или тешко оштећено земљотресом, и поручио да је Влада већ започела уговоре за изградњу нових станова на погођеном подручју.

Турска забрањује отпуштања

Турска је у среду покренула привремену шему подршке зарадама и забранила отпуштања у 10 градова како би заштитила раднике и предузећа од финансијског утицаја огромног земљотреса који је погодио југ земље.

Ови потези су део корака турске владе да се минимизира економски утицај најгорег земљотреса у Турској у модерној историји који је оставио десетине хиљада мртвих.

Турска централна банка снизила референтну каматну стопу

Турска централна банка снизила је у четвртак своју референтну каматну стопу за 50 базних поена на 8,5 одсто, како се очекивало, како би подржала раст након земљотреса.

"Постало је још важније да се финансијски услови одржавају као подршка како би се очувао замах раста индустријске производње и позитиван тренд запошљавања након земљотреса", саопштила је банка након свог месечног састанка о политици.

Број страдалих у Турској и Сирији премашио 50.000

Снажни земљотреси, јачине 7,7 и 7,6 јединица Рихтерове скале, погодили су Турску и Сирију 6. фебруара, погинуло је више од 50.000 људи.

Само две недеље касније два снажна земљотреса, јачине 6,4 и 5,8 јединица по Рихтеру, погодила су турску покрајину Хатај, а како су јавили локални медији, у тим земљотресима је у Турској и Сирији погинуло најмање 11 људи.

недеља, 21. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару