Фрицлу доживотни затвор

Јозеф Фрицл осуђен на доживотну казну затвора, као и упућивање у установу за психички поремећене преступнике. Пресуда правоснажна, будући да, према аустријском Закону, признање оптуженог искључује право жалбе и уобичајени даљи правни поступак.

Јозеф Фрицл (73), "Чудовиште из Амштетена", који је 24 године у подруму своје куће држао заточену ћерку Елизабету (42) са којом је сексуалним злостављањем добио седморо деце, осуђен је данас на доживотни затвор.

Порота у Земаљском суду у Санкт Пелтену једногласно је дошла до закључка да је Фрицл крив за убиство новорођенчета због непружања лекарске помоћи.

Фрицл је био оптужен за убиство непружањем лекарске помоћи, поробљавање, силовање, тешку присилу и инцест.

Такође и у вези осталих оптужби порота је једногласно закључила да је Фрицл крив.

Суд је, на основу закључка пороте, изрекао доживотну казну притварања, као и упућивање у установу за психички поремећене преступнике.

Пре него што се порота повукла на доношење одлуке о његовој кривици, Фрицл је рекао да се "каје свим срцем за оно што је учинио својој породици".

"Нажалост не могу то више поправити. Могу само да видим да се штета, по могућности, ограничи", рекао је Фрицл.

Државна тужитељка Кристиане Буркхајзер затражила је на завршници суђења доживотну казну.

У веома кратком завршном излагању она је истакла да на основу доказа нема сумње да је оптужени крив по свим тачкама оптужнице.

Признање последњи акт драме

Буркхајзерова је детаљније говорила само о оптужби за убиство новорођенчета непружањем лекарске помоћи, оцењући да је признање Фрицла "последњи акт драме", односно покушај заваравања пороте.

Према речима тужитељке, сваки лаик би схватио да се дете борило за живот, што је спознао и оптужени, а поред тога није дозволио лекарску помоћ.

Фрицл је имао 66 сати времена да одлучи да ли ће спасити дете, и ништа није урадио, већ је свесно узео у обзир његову смрт, навела је Буркхајзерова.

Адвокат оптуженог, пак, сматра да се не ради о убиству, јер се наводно његов штићеник није налазио стално у подруму за време 66-очасовне борбе бебе за живот.

Адвокат је потврдио спекулације да је Елизабета била на суђењу у уторак, када је јавност била искључена, уз оцену да је то подстакло Фрицла да призна и оне тачке оптужбе које је негирао у почетку.

Пресуда је правоснажна, будући да по аустријском закону признање оптуженог искључује право жалбе и уобичајени даљи правни поступак.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 17. јул 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару