Босна као Авганистан

Кључни амерички играч у Авганистану Ричард Холбрук током Америчко-исламског форума у Катару, повезао је офанзиву америчких трупа на талибане на југу Авганистана са ратом у Босни и Херцеговини.

Специјални представник Обамине администрације за Авганистан и Пакистан Ричард Холбрук оценио је на Америчко-исламском форуму у Дохи, да постоје извесне повезаности између рата у Босни и Херцеговини и офанзиве против талибана у Авганистану.

Холбрук је јуче говорио на Форуму, пар дана пошто су америчке снаге почеле највећу офанзиву у Авганистану од свргавања талибанског режима 2001. године и два дана након што су америчке снаге у Марџаху грешком усмртиле 12 цивила, од тога шесторо деце.

"Сједињене Америчке Државе уз помоћ међународне заједнице водиле су, и освојиле сличне ратове на Косову и у Босни. Ми смо, такође, оптимисти и када је Авганистан у питању", рекао је Холбрук учествујући на панел дискусији "Слаба држава: Изазови за обезбеђивање стабилности у региону".

Холбрук је током рата у бившој Југослвији обављао функцију специјалног изасланика америчке администрације за Балкан.

Холбрук је критиковао медије да су створили утисак да се у Авганистану води "сукоб цивилизација". Главни циљ америчке администрације је да помогне авганистанском народу после 30 година ужасних сукоба, рекао је амерички званичник.

"Међународна заједница такође улаже много напора у покушају да се ситуација у Авганистану стабилизује. Имамо подршку НАТО снага, подршку великог броја земаља и све је више оних који желе да се постигне трајни мир у Авганистану", рекао је Холбрук и додао да нема места неразумевању.

Заштита цивила приоритет

У офанзиви против талибана, заштита цивила један је од главних елемената стратегије команданта америчких снага у Авганистану генерала Стенлија Мекристала, рекао је Холбрук. Према његовим речима, за недавно страдање цивла генерал Мекристал је понудио извињење.

"Операцију против талибана прати висок степен ризика. Не можемо тачно одредити до када ће офанзива трајати. Председник САД Барак Обама најавио је да ће постепено повлачење снага почети од јула следеће године", рекао је амерички званичник.

Холбрук је на Форуму рекао да је народу Авганистана међународна заједница већ понудила програм пољопривредне подршке за који је планирано 300 милиона долара.

Учествујући у расправи, један од добитника Нобелове награде Асха Елми, рекао је да ће Сомалија "ускоро постати нови Авганистан уколико међународна заједница настави да игнорише проблем који та земља има".

Сомалија је последње две деценије била погођена грађанским ратом и, на жалост, није се појавила на листи приоритета међународне заједнице. То је допринело да Сомалија постане једна од најбезбеднијих земаља за терористичке групе, рекао је нобеловац.

Број коментара 27

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 18. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару