Тимошенкова уложила жалбу

Изборни блок Јулије Тимошенко поднео захтев за поништење резултата председничких избора. Међународни посматрачи, међу којима је и ОЕБС, сматрају да су на изборима испуњени сви међународни стандарди.

Украјинска премијерка Јулија Тимошенко, која је поражена на председничким изборима, данас је лично поднела захтев да се пониште резултати избора, потврђено је у надлежном суду у Кијеву.

Тимошенко је после подне, у пратњи неколико посланика из њеног политичког блока (БЈТ), уложила жалбу Врховном управном суду, који је надлежан за ова питања. Портпарол суда потврдио је да је Тимошенко поднела захтев.

Штаб Јулије Тимошенко тврди да поседује видео снимке и изјаве сведока којима може да докаже да је било фалсификовања изборних резултата. Након председничких избора, она одбила да призна победу лидера опозиције Виктора Јануковича и најавила да ће суду уложити жалбу.

"Желим веома јасно да кажем - Јанукович није наш председник. Шта год се десило у будућности, он никада неће постати легитимно изабран председник Украјине", рекла је након избора Тимошенкова у телевизијском обраћању нацији.

Актулене председнице украјинске владе захтева да њену жалбу размотри целокупан панел судија Врховног административног суда, као и да процедуру преноси телевизија.

Шеф изборног штаба Тимошенкове Александар Турчинов истиче да Тимошенкова има доказе, и најавио и да ће у поступку учествовати много сведока, спремних да посведоче да је на изборима било неправилности и докажу да су резултати намештени у корист Виктора Јануковича.

"То ће уверити јавност у транспарентност судских поступака, а цела нација моћи ће да чује аргументе и ставове обе стране", рекао је Турчинов.

Тимошенкова, као кандидат за председника на изборима, према важећем закону има право да се жали на резултате гласања, пренео је Итар-Тас. Њу ће на суду представљати бивши председник Леонид Кравчук, бивши шеф дипломатије Борис Тарасјук и још четворица чланова парламента из блока БЈТ.

Међународни посматрачи, међу којима је и ОЕБС, сматрају, међутим, да су на изборима испуњени сви међународни стандарди, преносе светске агенције. Према коначним резултатима, Јанукович је у другом кругу председничких избора, 7. фебруара, победио Тимошенкову са предношћу од 3,5 одсто, или 890.000 гласова.

Јануковичу су на избору за председника честитали и председници Грузије, САД и Француске, Михаил Сакашвили, Барак Обама и Никола Саркози, као и председник Европског парламента Јиржи Бусек. Руски председник Дмитриј Медведев честитао је Јануковичу два дана после избора.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару