Сећање на спаситељку јеврејске деце

Сто година од рођења Ирене Сендлер, Пољакиње које је у току Другог светског рата спасила 2.500 јеврејске деце из Варшавског гета, обележава се у Пољској и Израелу. После рата наставила да помаже као социјална радница деци.

У Пољској и Израелу одаје се пошта Ирени Сендлер, Пољакињи којој животе дугује око 2.500 јеврејске деце које је током Другог светског рата прокријумчарила из Варшавског гета.

Обележавање 100. годишњице рођења Ирене Сендлер почиње у једној од синагога у Варшави, молитвом и сећањем људи који јој дугују живот.

Сутра ће се на тродневном сусрету у Варшави окупити ученици 14 пољских школа које носе њено име. Том приликом ће јој пошту одати и доњи дом пољског парламента Сејм.

"Она је личност значајна за цело човечанство. Показала је како да се понаша човек када наносе неправду невиним људима. О прошлости није много говорила. Сматрала је да је природно то што је учинила и увек је говорила 'па сваки човек би то учинио', aли ми знамо да то није баш тако уобичајено", рекла је Гражина Мајер из Јеврејске заједнице у Варшави.

Ирена Сендлер, у време немачке окупације званично социјална радница, а тајно један од главних активиста пољске национално-католичке илегалне организације за помоћ Јеврејима под називом "Жегота", прерушена у болничарку у колима хитне помоћи небројено пута је улазила у Варшавски гето и крујумчарила јеврејску децу лажући нацистима да су умрла од тифуса.

Широм Пољске, где је током свих година немачке окупација казна за помоћ Јеврејима била смрт, успевала је да нађе пољске породице или католичке манастире вољне да ризикују своје животе и децу прихвате, дају им други идентитет малих Пољака и тако омогуће да преживе рат.

"Жегота" и Ирена Сендлер сачували су податке о сваком од 2.500 малих Јевреја које су извукли из гета и после рата им рекли ко су заиста.

Гестапо је на крају "мајку деце из Варшавског гета" ухапсио и осудио на смрт, али непосредно пред стрељање "Жегота" успела је да подмити једног од чувара и извуче је из затвора.

И после рата Ирена Сендлер наставила је да помаже као социјална радница деци оснивајући сиротишта.

Умрла је 2008. године у 98. години. Награђена је пред крај живота бројним орденима, а била је и кандидат за Нобелову награду за мир.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару