САД одбиле захтев Кине

Вашингтон одбацио захтев Kине да се откаже састанак америчког председника Барака Обаме и тибетанског духовног вође у изгнанаству далај-ламе, предвиђен 18. фебруара. Кина је позвала Обаму да откаже састанак с далај-ламом, како се не би погоршали већ затегнути односи две земље.

Бела кућа одбацила је захтев кинеских власти да се откаже састанак америчког председника Барака Обаме и тибетанског духовног вође у изгнанаству далај-ламе, предвиђен 18. фебруара у Вашингтону.

Портпарол Беле куће Роберт Гибс изјавио је вечерас да ће састанак Обаме и далај-ламе бити одржан како је предвиђено.

Поводом објаве Беле куће да ће се амерички председник Барак Обама 18. фебруара састати сa тибетанским духовним вођом, далај-ламом, Министарство спољних послова Кине оштро је реаговало, позвавши администрацију у Вашингтону да одмах обустави такве планове.

Кина од владе Сједињених Америчких Држава захтева да се не меша у њене унутрашње ствари, како не би дошло до даљег погоршања односа двеју земаља.

"Апелујемо на САД да схвате врло осетљиву природу тибетанског питања, и да поштују свој став да је Тибет део Кине и да се противе његовој независности", рекао је портпарол министарства иностраних послова Кине Ма Џаосу.

Кина позива администрацију у Вашингтону да далај-лами не омогућава да спроводи сепаратистичке активности и тиме ремети стабилност на Тибету.

Кина апелује на Сједињене Државе да у потпуности разумеју високо осетљива питања која се тичу Тибета, да поштују опредељеност за признавање Тибета као дела Кине и противљење независности Тибета. Тражимо да се откаже погрешна одлука америчког председника Барака Обаме да се сретне са Далај Ламом, наведено је у саопштењу Министарства спољних послова Кине.

Кина оптужује далај-ламу да се залаже за независност Тибета и сматра да међународни званичници "треба да избегавају сусрете" са њим.

Тибетанско питање је стални предмет неслагања између Пекинга и западних земаља и Кина редовно негодује када се далај-лама састане са званичником неке земље.

Односи Вашингтона и Пекинга су се погоршали крајем јануара када су САД најавиле да ће Тајвану, који Кина сматра својом покрајином, продати оружје у вредности од 6,5 милијарди долара.

Две земље се споре и око неких економских питања, као што је претња америчке Интернет компаније "Гугл" да напусти Кину, и имају различите приступе међународним проблемима, као што је питање нуклеарног програма Ирана, где се Кина залаже да се иде путем дијалога док су САД наклоњене јачању санкција против те земље.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару