Две деценије ослобађања Нелсона Манделе

Јужна Африка обележава двадесет година од ослобађања Нелсона Манделе из затвора, после 27 година проведених иза решетака, што је означило убрзано укидање апартхејда у тој земљи.

Хиљаде Јужноафриканаца окупило се близу Кејптауна да обележе 20-годишњицу од ослобађања Нелсона Манделе из затвора после 27 година проведених иза решетака, што је и означило убрзано укидање апартхејда у тој земљи.

Они су се окупили код затвора који се 1990. звао "Виктор Верстер", последњег затвора у коме је Мандела био заточен. Испред зграде подигнут је три метра висок бронзани кип који показује прве Манделине кораке као слободног човека.

Пре тачно 20 година Мандела је изашао из тог затвора пешице, држећи се за руку са својом тадашњом супругом Вини, насмејан и са уздигнутом песницом.

Само четири године после Манделиног ослобађања у Јужној Африци, одржани су први мултирасни избори на којима је Мандела изабран за првог црног председника.

Он је напустио председничку функцију после једног петогодишњег мандата чиме је помогао да се демократија у тој земљи учврсти, потез који се разликовао од неких земаља на континенту где су се државници годинама одржавали на власти путем превара и насиља.

Мандели се приписују и заслуге за осигурање мирне транзиције у земљи залагањем за међурасно помирење, чиме је Јужна Африка избегла хаос и разарања који су задесили друге афричке земље у борби против колонијалних власти.

Мандела, који пуни 92 године у јулу, углавном се повукао из јавног живота.

Он је годишњицу свог пуштања на слободу обележио код куће, прошле недеље, када је говорио, заједно са својим саборцима из тог времена, за документарни филм који о том дану припрема продукцијска кућа његове ћерке Зиндзи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару