Блага предност Јануковича

Виктор Јанукович у благој предности над Јулијом Тимошенко, на основу 98 одсто пребројаних гласова. Изборна комисија саопштила да је Јанукович добио 48,55, а Тимошенкова 45,85 одсто гласова.

Виктор Јанукович проруски кандидат опозиције, прогласио је победу на председничким изборима у Украјини. У јучерашњем другом кругу избора освојио је око 48,55 одсто гласова, 2,7 одсто више од премијерке Јулије Тимошенко.

То је саопштила Централна изборна комисија, после пребројаних 98 одсто гласова. И док из премијеркиног табора одбијају да признају пораз због наводних изборних неправилности, Јанукович најављује хитне мере за излазак земље из економске кризе.

Пет година после Наранџасте револуције, Виктор Јанукович, некадашњи премијер, који је као симбол старог режима 2004. године збрисан са власти, поново на велика врата долази на чело Украјине.

Присталицама, али и онима који нису гласали за њега, на руском језику најавио је ново поглавље у историји земље.

"Народ је желео промене и мислим да су ови избори први корак ка уједињењу наше земље", каже председнички кандидат Виктор Јанукович.

Премијерка Јулија Тимошенко за сада одбија да призна пораз, али је конференцију за новинаре најављену за поподне, одложила за сутра.

Страни посматрачи изборе оцењују као поштене и професионалне, у складу са демократским стандардима.

ОЕБС: Импресиван приказ демократског гласања

"Јучерашњи избори били су импресиван приказ демократског гласања. Дошло је време да украјински политички лидери послушају одлуку народа и осигурају мирну и конструктивну предају власти", каже Жоао Соареш, шеф посматрачке мисије ОЕБС-а.

После неколико, политички турбулентних година и изневерених очекивања, Украјинци више не очекују чуда. Већина њих се нада да ће политичка елита успети да извуче земљу из дубоке економске кризе.

Педесетдеветогодишњи Виктор Јанукович потиче из радничке породице из источне Украјине, докторирао је међународно право на Универзитету Украјинске академије спољне трговине.

Иако важи за политичара блиског Москви, обећао је да ће радити на приближавању земље Европској унији.

Јанукович такође каже и да ће се без одлагања упустити у борбу против последица глобалне економске кризе, у чему га подржавају богати индустријалци са истока земље.

Украјину очекују преговори са Међународним монетарним фондом о пакету мера за излазак из кризе, вредном 16,4 милијарде долара.

Број коментара 26

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару