Мисионари или киднапери?

Чланови међународне мисије, који су ухапшени на Хаитију под сумњом да су покушали да изведу више од тридесеторо деце, могли би да буду пребачени у Америку, где би против њих био поведен кривични поступак.

Десет америчких држављана, мисионара, који су ухапшени на Хаитију под сумњом да су покушали да из земље изведу више од тридесеторо деце, могли би да буду пребачени у Америку, где би против њих био поведен кривични поступак.

Они су и претходну ноћ провели у притвору, а како се очекује, данас ће се наћи пред судом у Порт-о-Пренсу.

Премијер Хаитија Жан Марк Белерив критиковао је америчке мисионаре и назвао их киднаперима који су, како каже, знали да раде нешто погрешно.

Према речима Белерива некима од деце су родитељи живи па хаићанска влада покушава да их пронађе.

На другој страни, портпаролка мисионара рекла је да су они желели да пребаце децу у једно сиротиште у суседној Доминиканској републици.

Судија у Порт-о-Пренсу требало би током дана да донесе одлуку о судбини Американаца, који су оптужени за кријумчарење деце.

У међувремену, америчка војска обновила је евакуацију Хаићина, најтеже повређених у прошломесечном катастрофалном потресу.

Тиме је окончано петодневна суспензија тих хуманитарних летова, због спора око места где ће се они лечити и ко ће лечење платити.

Сукоби Хаићана и америчких војника

Лен Профена, пуковник у америчком Ратном ваздухопловству каже "Ми смо овде да бисмо помогли Хаићанима и због тога евакуишемо те пацијенте. Предност имају они у критичном стању којима се помоћ не може пружити на Хаитију"

У престоници Порт-о-Пренсу поново су избили сукоби Хаићана и америчких војника око давања купона за храну.

Они су уведени да би се намирнице лакше дистрибуирале, а приоритет имају жене. У реду за те купоне ствирила се гужва па су амерички војници тешком муком контролисали масу људи. Том приликом двоје Хаићана је ухапшено.

Пре три недеље потрес јачине 7 степени Рихтерове скале усмртио је 200 хиљада људи а милион и по Хаићана остало је без својих домова.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 19. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару